Aproximativ 380.000 de manifestanți au protestat pentru a 12-a zi joi în Franța împotriva reformei pensiilor, potrivit Ministerului de Interne, „peste 1,5 milioane” pentru sindicatul CGT, o mobilizare care a scăzut în majoritatea orașelor țării, potrivit AFP.

Proteste in Franta fata de reforma pensiilor. Ciocniri violente intre politisti si demonstrantiFoto: Aurelien Morissard / AP / Profimedia

Protestul marchează a treia zi consecutivă de acțiune, atât pentru autorități, cât și pentru sindicate, în ajunul mult așteptatei decizii a Consiliului Constituțional asupra acestui text, pe care executivul l-a trecut în forță, fără un vot în Adunarea Națională.

CGT anunțase inițial într-un comunicat „peste un milion” de participanți, ceea ce ar fi fost cea mai mică participare revendicată de sindicat de la începutul mișcării sociale, la jumătatea lunii ianuarie.

Secretarul general al CGT, Sophie Binet, a dat apoi o nouă estimare pentru AFP, potrivit căreia „peste 1,5 milioane de persoane” au manifestat în țară.

Cifrele oficiale (380.000 de manifestanți) indică a doua cea mai scăzută mobilizare de la începutul mișcării, după cea de sâmbătă 11 martie (368.000).

Sindicaliștii au luat cu asalt joi sediul din Paris al LVMH, gigantul francez al bunurilor de lux, în timpul unui nou val de proteste împotriva reformării sistemului de pensii, relatează Reuters.

Poliția pariziană afirmă că până la 1000 de manifestanți radicali s-au infiltrat în fruntea protestului din capitală și că până acum a efectuat 25 de arestări în timpul manifestației de joi.