„Este ca și cum m-aș întoarce acasă”: Joe Biden a savurat miercuri prima etapă a unei călătorii pe tărâmul strămoșilor săi irlandezi, fără a omite să își declare „credința” sa în America, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

Vorbind într-un pub din micul oraș Dundalk, în nord-estul Irlandei, cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite a declarat: „Când ești aici, te întrebi de ce vrei să pleci”.

Joe Biden se referea în mod evident la strămoșii săi materni care au fugit de foamete în secolul al XIX-lea.

Dar este posibil ca democratul în vârstă de 80 de ani să se fi gândit și la contrastul dintre Statele Unite, o țară profund divizată în care este foarte puțin popular, și primirea călduroasă pe care a primit-o în Republica Irlanda.

„Este minunat. Este ca și cum te-ai întoarce acasă”, a mai spus președintele american în timp ce vizita un castel local.

Joe Biden a făcut o plimbare lungă prin mulțime, strângând mâini, discutând și făcând fotografii cu numeroasele persoane care veniseră să îl aștepte, înfruntând vremea rea și aplaudând în timp ce limuzina sa blindată, supranumită „The Beast”, trecea pe lângă ei.

Președintele catoli îndrăgostit de Irlanda

Irlanda a găzduit mulți președinți de la John Fitzgerald Kennedy în 1963, dar niciunul nu a venit de mai multe ori decât Joe Biden, singurul catolic care a câștigat Casa Albă de la JFK încoace.

Primirea de care a avut parte în Republica Irlanda a fost, de asemenea, în contrast puternic cu atmosfera mai tensionată pe care democratul a găsit-o în Belfast în acea dimineață.

El a făcut o escală pentru a sărbători acordurile de pace semnate la 10 aprilie 1998, după trei decenii de violențe între unioniștii loiali Londrei, în majoritate protestanți, și republicani, în majoritate catolici, susținători ai unui atașament la Republica Irlanda.

Dar aniversarea este împiedicată de o realitate politică mult mai dificilă. Instituțiile locale create în urmă cu 25 de ani, în cadrul cărora cele două comunități, mult timp inamice, își împart puterea, dar sunt blocate din cauza consecințelor Brexitului.

„Sper că adunarea (locală) și guvernul vor fi restaurate în curând”, a declarat Biden la Belfast, unde s-a întâlnit, de asemenea, pentru scurt timp cu premierul britanic Rishi Sunak.