Președintele francez Emmanuel Macron a fost întrerupt, marți, la Haga, de manifestanți care l-au întrebat „unde este democrația franceză”, în timp ce se pregătea să susțină un discurs despre viitorul Europei, relatează AFP.

Preşedintele francez Emmanuel MacronFoto: Jacques Witt/Pool / Bestimage / Profimedia

„Unde este democrația franceză?”, „Convenția climatică nu este respectată”, au strigat protestatarii din tribune în timp ce derulau un banner pe care era scris în engleză „Președintele violenței și ipocriziei”.

”Aveţi milioane de manifestanţi în stradă”, au strigat ei, în contextul în care Guvernul francez este vizat de la începutul anului de o contestare foarte puternică a reformei pensionării, prin care vrea să crească vârsta pensionării de la 62 la 64 de ani.

Reacția lui Macron, după ce a fost întrerupt

”Este foarte important să existe o dezbatere socială”, le-a răspuns şeful statului francez, atunci când a putut să reia cuvântul, după o un minut de întrerupere.

”Pot răspunde tuturor întrebărilor despre ceea ce discutăm noi în Franţa”, ”aceasta este o democraţie, iar o democraţie este exact un loc în care putem manifesta” şi vedea ”acest tip de intervenţii”, a subliniat el.

Însă, ”în ziua în care îţi spui «atunci când sunt în dezacord cu legea care a fost adoptată sau persoanele care au fost alese pot face ceea ce vreau, pentru că eu decid eu însumi legitimitatea a ceea ce fac», pui democraţia în pericol”, a continuat Emmanuel Macron.

El şi-a reluat firul discursului despre politica economică europeană şi a revenit la reforma sa a pensionării pe fond.

”Atunci când fac comparaţii” cu alte ţări europene, francezii ”ar trebui să fie mai puţin enervaţi pe mine”, a subliniat el, ”pentru că, în ţara voastră”, vârsta pensionării ”este cu mult mai mare, iar în multe ţări din Europa este mult mai mare de 64 de ani”, a insistat Macron, potrivit News.ro.