Un post de televiziune din Kuweit a dezvăluit o prezentatoare virtuală de știri generată cu ajutorul inteligenței artificiale, care ar urma să citească buletinele online, relatează The Guardian. Fedha reprezintă un test al companiei care îşi doreşte „un conţinut nou şi inovator” în această ţară din regiunea Golfului Persic.

Fedha este prima prezentatoare de știri generată de inteligența artificială din KuweitFoto: Yasser Al-Zayyat / AFP / Profimedia Images

Fedha a apărut sâmbătă pe contul de Twitter al site-ului Kuwait News cu părul descoperit, purtând o jachetă neagră și un tricou alb.

„Sunt Fedha, prima prezentatoare din Kuwait care lucrează cu inteligență artificială la Kuwait News. Ce fel de știri preferați? Să vă ascultăm opiniile", a spus ea în arabă.

Abdullah Boftain, redactor-șef adjunct al Kuwait News, a declarat că este un test al potențialului AI de a oferi „conținut nou și inovator".

În viitor, Fedha ar putea să adopte accentul kuweitian și să prezinte buletine de știri pe contul de Twitter al postului, care are 1,2 milioane de urmăritori, a spus el.

„Fedha este un vechi prenume kuweitian popular, care face trimitere la bani, la metal. Întotdeauna ne imaginăm roboţii în culori argintii şi din metal, aşa că am combinat cele două elemente", a spus Boftain.

„Fedha îi reprezintă pe toți"

Părul blond și ochii de culoare deschisă ai prezentatoarei reflectă populația diversă a țării bogate în petrol, formată din kuweitieni și expatriați, a spus Boftain. „Fedha îi reprezintă pe toți".

Videoclipul inițial de 13 secunde a generat o avalanșă de reacții pe rețelele de socializare, inclusiv din partea jurnaliștilor. „Locurile noastre de muncă sunt în pericol. Fedha şi colegele sale ne vor înlocui oare într-un viitor apropiat?”, s-a întrebat unul dintre ei.

Ascensiunea rapidă a inteligenței artificiale la nivel global a ridicat promisiunea unor beneficii în domenii precum asistența medicală, dar și temeri legate de potențialul său de a răspândi dezinformări și de amenințarea la adresa locurilor de muncă și a integrității artistice.

Kuweit s-a clasat pe locul 158 din 180 de țări și teritorii în clasamentul 2022 al libertății presei realizat de Reporteri fără frontiere.