Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în dificultate și sub presiunea Occientului, a promis luni seară să „restabilească securitatea” în țara sa, acționând „pe toate fronturile”, după o nouă izbucnire a violențelor în Orientul Mijlociu, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: RONEN ZVULUN / UPI / Profimedia

El a adăugat că „nu vom permite teroriștilor Hamas să se stabilească în Liban”, după ce armata israeliană a acuzat mișcarea islamistă palestiniană că se află în spatele lansării a zeci de rachete asupra nordului Israelului joi.

Atacurile cu rachete, care s-au soldat cu o persoană rănită și cu pagube materiale, au avut loc la o zi după ce poliția israeliană a efectuat un raid brutal în plin Ramadan asupra celui de-al treilea loc cel mai sfânt al islamului, moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est anexat de Israel.

Israelul a declarat că poliția a fost „forțată să acționeze pentru a restabili ordinea” în fața „extremiștilor” baricadați în moschee cu pietre și artificii care au fost folosite împotriva polițiștilor în timpul asaltului lor.

Violențele de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim au avut loc pe fondul unei creșteri inexorabile a violențelor între israelieni și palestinieni de la începutul anului, după învestirea lui Netanyahu la sfârșitul lunii decembrie în fruntea unuia dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului.

De la începutul anului, conflictul israeliano-palestinian a provocat moartea a cel puțin 94 de palestinieni, 19 israelieni, un ucrainean și un italian, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza unor surse oficiale israeliene și palestiniene.