Israelul se pregătește să își întărească sâmbătă trupele în urma a două atacuri soldate cu trei morți, ultimul dintr-o nouă serie de violențe în Orientul Mijlociu, potrivit AFP.

Atentat la Tel AvivFoto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia Images

Vineri seară, un turist italian a fost ucis pe malul mării din Tel Aviv, iar alte șapte persoane, cu vârste cuprinse între 17 și 74 de ani, au fost rănite într-un atac cu mașină capcană.

Potrivit poliției, șoferul în vârstă de 45 de ani care a fost împușcat era din orașul arab Kfar Kassem din centrul Israelului.

Trei persoane sunt în continuare tratate la Spitalul Ichilov din Tel Aviv pentru răni minore, a anunțat sâmbătă spitalul.

Anterior, vineri, două surori din așezarea israeliană Efrat, în vârstă de 16 și 20 de ani, au fost ucise, iar mama lor a fost grav rănită într-un atac armat în Cisiordania.

Cele două surori, cu cetățenie israeliană și britanică, au fost împușcate în mașină de bărbați înarmați palestinieni, în nord-estul teritoriului palestinian ocupat de Israel din 1967.

În urma atacului de la Tel Aviv, care a avut loc în noaptea de Shabbat și în timpul săptămânii de Paște, premierul Benjamin Netanyahu „a ordonat poliției israeliene să mobilizeze toate unitățile de rezervă ale poliției de frontieră, iar [armata] să mobilizeze forțe suplimentare pentru a face față atacurilor teroriste”, potrivit biroului său.

Poliția a precizat că patru batalioane de rezervă ale poliției de frontieră vor fi desfășurate începând de duminică în centrele orașelor, pe lângă unitățile deja mobilizate în orașul mixt Lod și în zona Ierusalimului.

În Cisiordania, armata israeliană a anunțat sâmbătă că a fost atacată în timpul nopții în apropierea satului palestinian Yabad (nord).

Soldații „au tras în direcția atacatorilor” care se aflau într-un vehicul, iar o persoană a fost „identificată”, potrivit unui comunicat al armatei.

Israelul a atacat vineri în zori Fâşia Gaza şi Libanul, spunând că vizează ţinte ale mişcării Hamas, după tirul a zeci de rachete împotriva Israelului cu o zi înainte din cele două teritorii.

În Fâşia Gaza, raidurile aeriene israeliene au început înainte de miezul nopţii.