Intrând în Muzeul Național Irakian din centrul capitalei Bagdad, vă veți simți ca și cum ați călători cu mii de ani în urmă în timp. Dincolo de porți trăiește moștenirea Mesopotamiei, cu civilizațiile sumeriană, asiriană, babiloniană și akkadiană.

Muzeul National IrakianFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dar, deși sculpturile sunt impresionante, ele reprezintă doar o mică parte din patrimoniul antic al Irakului - un patrimoniu care a fost devastat de ani de distrugeri și jafuri, scrie Al Jazeera.

Este o problemă pe care statul irakian a depus eforturi pentru a o corecta.

În anii care au urmat invaziei Statelor Unite în Irak în 2003, un număr mare de antichități au fost furate, atât din muzee, cum ar fi Muzeul Național Irakian, dar și din cauza săpăturilor ilegale în siturile arheologice din întreaga țară.

De asemenea, au fost distruse obiecte, în special în timpul ascensiunii ISIS după 2014.

Hakim al-Shammari, directorul media al Autorității Generale pentru Antichități și Patrimoniu din cadrul Ministerului irakian al Culturii, spune că eforturile de recuperare a antichităților furate continuă.

„Lucrăm la returnarea acestor piese în țara lor de origine, în conformitate cu acordurile internaționale care pun accentul pe returnarea bunurilor culturale către proprietarii lor”, a declarat al-Shammari pentru Al Jazeera.

„Irakul a reușit în ultimii ani să recupereze aproximativ 17.000 de artefacte din Statele Unite și 364 din Liban”, a mai spus al-Shammari, care estimează că numărul total de antichități jefuite este de ordinul miilor.

„Se lucrează în prezent la recuperarea antichităților din Franța, Germania, Italia, Belgia, Egipt, Arabia Saudită, Kuweit, Iran și Iordania, care sunt diferite și variate.”, a mai spus oficialul irakian.

Cel mai recent, la 30 martie, președinția irakiană a anunțat returnarea a nouă artefacte furate din SUA, printre care șapte sigilii datând de la babilonieni, o bucată de fildeș în formă de față umană și o tăbliță de lut din epoca babiloniană mijlocie. (integral pe Al Jazeera)