Doi aleşi democraţi din Tennessee, care au manifestat în urmă cu o săptămână pentru o mai bună supraveghere a armelor de foc după un masacru într-o şcoală, au fost expulzaţi joi din Camera Reprezentanţilor a acestui stat american, cu majoritate republicană, scrie AFP.

Justin Jones (centru) imediat dupa anuntul expulzariiFoto: Seth Herald / Getty images / Profimedia

Aleşii au votat pentru excluderea lui Justin Jones şi Justin Pearson, care s-au alăturat pe 30 martie sutelor de manifestanţi din incinta parlamentului, cerând o reglementare mai strictă a armelor de foc la câteva zile după un masacru într-o şcoală creştină din Nashville, capitala acestui stat sudic, în cursul căreia şase persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care trei copii.

O altă aleasă democrată, Gloria Johnson, ameninţată şi ea cu excluderea din aceleaşi motive, a reuşit să-şi păstreze locul.

Protestatarii au pătruns în Capitoliul statului Tennessee pentru a-i interpela pe aleşii locali reuniţi în sesiune. "Ce vrem noi? Reglementări pentru arme! Când vrem? Acum!", au scandat ei pe coridoare.

Jones şi Pearson, printre altele, au folosit un megafon pentru a-i invita pe manifestanţi să strige sloganuri precum "Puterea pentru popor" şi "Fără acţiune, fără pace', potrivit mai multor media americane.

"Un ales care şi-a exprimat opoziţia poate fi exclus, acest lucru este nemaivăzut în Tennessee. Asta nu s-a întâmplat niciodată în istoria noastră", a reacţionat Justin Jones la televiziunea americană.

"Ceea ce ţara vede este că nu avem democraţie în Tennessee", a continuat el. "Voi continua să-i trag la răspundere pentru acţiunile lor (...) Nu este vorba doar despre mine, ci despre încercarea de a reduce la tăcere şi de a exclude mişcarea pe care încercăm să o reprezentăm", a mai spus Jones.

"Trei copii şi trei oficiali au fost ucişi într-un alt atac armat în masă. Şi pe ce se concentrează aleşii Partidului Republican? Pedepsirea aleşilor care s-au alăturat miilor de manifestanţi paşnici care reclamă măsuri", a criticat pe Twitter preşedintele american Joe Biden.

"Este şocant, antidemocratic şi fără precedent", a adăugat el.

O astfel de măsură este extrem de rară în Statele Unite. Parlamentul din Tennessee a exclus până în prezent, în istoria sa modernă, doar doi aleşi, în 1980 şi 2016.

Pe 28 martie, Audrey Hale, în vârstă de 28 de ani, a forţat intrarea într-o şcoală primară creştină, Covenant School, cu două puşti de asalt şi un pistol, semănând moarte înainte de a cădea sub gloanţele poliţiei.

Tragedia, al cărei motiv rămâne necunoscut, a suscitat o vie emoţie şi a relansat dezbaterea privind circulaţia armelor de foc în Statele Unite, unde acestea reprezintă prima cauză de mortalitate pentru minori.