Peste 150 de clerici catolici sunt acuzați de acte de pedofilie „oribile și repetate” asupra a cel puțin 600 de copii din anii 1940 până în 2002 în statul Maryland, a dezvăluit miercuri justiția americană, denunțând „complicitatea” Bisericii, potrivit AFP.

Altar catolicFoto: Collectiva / Alamy / Profimedia Images

Acești preoți și personalul arhiepiscopiei „s-au angajat în acte oribile repetate asupra copiilor cei mai vulnerabili din comunitatea lor, în timp ce conducerea arhiepiscopiei a închis ochii”, potrivit unui raport al procurorului american pentru acest stat din nord-estul țării.

Documentul se concentrează asupra Arhiepiscopiei din Baltimore, aflată în apropiere de Washington. Este rezultatul unei anchete deschise în 2018, la fel ca în multe alte state, în urma unei anchete-șoc în Pennsylvania.

Sunt identificați aproximativ 156 de membri ai Bisericii, suspectați de acte de pedofilie asupra a peste 600 de copii. Dar numărul real al victimelor „este probabil mult mai mare”, notează autoritățile, subliniind că doar o mică parte din violuri sunt raportate.

Ele insistă asupra „complicității” ierarhiei bisericești, care „a refuzat să ia în considerare acuzațiile de violență sexuală asupra copiilor”.

„Când a devenit imposibil de negat”, Biserica i-a mutat pur și simplu pe cei acuzați în posturi unde lucrau uneori din nou în apropierea copiilor, potrivit acuzării.

„Arhiepiscopia a fost mai preocupată de evitarea scandalului sau a publicității negative decât de protejarea copiilor”, mai spune procuratura.

Raportul, deși oficial, nu reprezintă o acuzație.

În 2018, o anchetă a Procuraturii Generale din Pennsylvania a scos la iveală acte de pedofilie comise de peste 300 de „preoți prădători” asupra a cel puțin 1.000 de copii și mușamalizate de Biserica Catolică.

Raportul a provocat o undă de șoc în Statele Unite, iar multe state au descoperit la rândul lor alte mii de victime.

Arhiepiscop: Aceste „acte diabolice (au) avut loc”

Pentru propria sa anchetă, Biroul Procurorului General din Maryland s-a bazat pe sute de mii de documente, precum și pe mărturii ale victimelor și martorilor.

Majoritatea covârșitoare a celor implicați au fost numiți, dar majoritatea sunt morți și, prin urmare, nu pot fi urmăriți penal.

În urma publicării raportului, arhiepiscopul William Lori și-a prezentat „cele mai sincere scuze” victimelor, recunoscând într-o declarație că aceste „acte diabolice (au) avut loc”.

El a promis că această „perioadă reprobabilă” din istoria arhidiecezei nu va fi „nici mușamalizată, nici uitată”. „Schimbări radicale” au fost decise de la sfârșitul anilor 1990 „pentru a pune capăt acestui flagel”, a asigurat el.