Confruntări între poliția israeliană și credincioșii palestinieni au izbucnit pentru a doua oară miercuri la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, au declarat martori pentru Reuters.

Moscheea al-Aqsa IerusalimFoto: AHMAD GHARABLI/ AFP/ Profimedia

Confruntările, în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului și în ajunul sărbătorii evreiești a Paștelui, au declanșat un schimb de focuri de armă transfrontalier în Gaza și au alimentat temerile privind noi violențe.

Poliția israeliană a intrat în incintă miercuri seara și a încercat să evacueze credincioșii, folosind grenade paralizante și trăgând cu gloanțe de cauciuc, a declarat personalul Waqf.

Credincioșii au aruncat cu obiecte în poliție, au declarat martorii. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea poliției.

Poliția israeliană a anunțat că a „arestat peste 350 de persoane” în timpul ciocnirilor violente din cursul nopții de miercuri în moscheea Al-Aqsa din Ierusalim.

Ciocnirile, în interiorul unuia dintre cele mai emblematice sanctuare musulmane din lume, au avut loc în timp ce musulmanii intră în plin Ramadan, iar evreii sărbătoresc Paștele începând de miercuri seară, într-un climat deosebit de tensionat între israelieni și palestinieni de la începutul anului.

Israelul și Turcia finalizaseră în ianuarie reluarea completă a relațiilor lor diplomatice după mai mulți ani de criză.

Val de condamnări după violențele de la Moscheea Al-Aqsa

Condamnarea internațională se intensifica miercuri, după ce în timpul nopții au izbucnit violențe la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, unde poliția israeliană a intrat în moschee pentru a îndepărta credincioșii palestinieni în plin sezon al sărbătorilor religioase.

Șeful ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „șocat și consternat” de „violențele și bătăile” comise de forțele de securitate israeliene.

El a subliniat că acest „moment din calendar, sfânt pentru evrei, creștini și musulmani, ar trebui să fie un moment de pace și non-violență”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Stephane Dujarric.

Casa Albă s-a declarat „extrem de îngrijorată”, făcând apel la „toate părțile să evite o nouă escaladare”, după ce în cursul nopții au fost lansate rachete spre teritoriul israelian, ceea ce a dus la un răspuns din partea armatei israeliene.

Turcia a condamnat miercuri ciocnirile de la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim din ziua precedentă și intrarea soldaților israelieni în moschee, președintele Recep Tayyip Erdogan afirmând că Israelul a depășit „linia roșie”, potrivit AFP.

„Turcia nu poate rămâne tăcută în fața acestor atacuri. Călcarea în picioare a moscheii Al-Aqsa este linia noastră roșie”, a declarat acesta în fața unei adunări de pensionari.

„Palestinienii nu sunt singuri”, a insistat șeful statului.