Autoritățile columbiene intenționează să evacueze persoanele care locuiesc pe o rază de 15 kilometri de vulcanul Nevado del Ruiz, care este monitorizat pentru o posibilă erupție, relatează Reuters.

Vulcanul Nevado del RuizFoto: JJ Bonilla / AFP / Profimedia Images

Măsura vine după ce guvernul de la Bogota a mărit nivelul de alertă privind vulcanul săptămâna trecută ca urmare a depistării unor activități seismice care sugerează o probabilitate crescută a unei erupții în următoarele zile sau săptămâni.

„Susținem decizia autorităților locale de a evacua unii oameni”, a declarat luni seara Luis Fernando Velasco, directorul departamentului responsabil de gestionarea situațiilor de urgență, după o întâlnire cu decidenții de la nivel național și local.

„Este probabil ca în următoarele zile să fim nevoiți să evacuăm și mai multe persoane”, a precizat el, totodată dând asigurări că evacuările sunt o măsură preventivă întrucât comunitățile aflate în apropierea vulcanului nu au o infrastructură corespunzătoare, ceea ce ar face dificilă o intervenție în cazul unui dezastru.

Deocamdată au fost evacuate 40 de familii din provincia Caldas, alte 500 fiind pe listă cu semnul întrebării.

Îngrijorări privind repetarea tragediei care a îndoliat Columbia

Velasco a subliniat că evacuarea copiilor este obligatorie, chiar dacă părinții lor optează să nu plece, și că autoritățile monitorizează zonele în care ar putea avea loc alunecări de teren și alte fenomene periculoase în cazul unei erupții.

Oficialul columbian a mai precizat că se fac planuri inclusiv pentru evacuarea animalelor oamenilor, pentru ca aceștia să fie convinși să plece.

Stratovulcanul Nevado del Ruiz a provocat cel mai mare dezastru natural din istoria Columbiei când a erupt în 1985, propulsând în aer fragmente de rocă și provocând avalanșe de pământ care au îngropat localități întregi.

Peste 25.000 de persoane și-au pierdut viața în urma tragediei.