Pentagonul a declarat luni că nu poate confirma informațiile potrivit cărora un balon spion chinezesc a reușit să transmită informații în timp real către China în timp ce survola baze militare sensibile din Statele Unite la începutul acestui an, adăugând că analiza americană este încă în curs de desfășurare, potrivit Reuters.

Rămășițele balonului spion doborât de SUA, recuperate de marina americanăFoto: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

„Nu am putut confirma că a existat o transmisie în timp real de la balon înapoi (către (China) în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, adăugând că „este un lucru pe care îl analizăm în acest moment”.

NBC News a relatat luni că balonul chinezesc a reușit să adune informații de la mai multe baze militare americane și să le transmită înapoi la Beijing în timp real, în ciuda eforturilor administrației Biden de a împiedica acest lucru.

„Informațiile colectate de China au provenit în principal din semnale electronice, care pot fi preluate de la sistemele de armament sau includ comunicări de la personalul bazei, mai degrabă decât imagini", au declarat oficialii citați de NBC.

La momentul respectiv, oficialii americani au minimalizat impactul balonului asupra securității naționale.

Balonul, despre care Beijingul neagă că ar fi fost o aeronavă guvernamentală de spionaj, a zburat timp de o săptămână deasupra Statelor Unite și Canadei la începutul lunii februarie, înainte de a fi doborât în largul coastei atlantice, la ordinul președintelui Joe Biden.

Incidentul cu balonul chinezesc l-a determinat pe secretarul de stat american Antony Blinken să amâne o vizită planificată la Beijing și a tensionat și mai mult relațiile dintre Washington și Beijing.