Zece jihadiști și alți cetățeni arabi suspectați de participare la terorismul internațional au fost descoperiți în ultimul an în Grecia, în urma cercetărilor efectuate de Serviciul Elen de Informații și Poliția Elenă, provocând îngrijorare cu privire la obiectivele lor în Grecia sau în alte state europene.

Copii ai membrilor Statului IslamicFoto: Hotnews

Recent, la Atena au fost arestați doi pakistanezi (sub acuzația că pregăteau un atac terorist asupra unui local frecventat de evrei n.trad), scrie presa elenă

Multe dintre aceste operațiuni de localizare a unor străini înarmați nu au fost făcute publice, cele mai importante fiind cele din perioada 2021 – 2022, când au fost arestați doi sirieni, un algerian și un irakian, în urma unor acțiuni sistematice ale autorităților elene de anchetă, cu ajutorul Serviciului Elen de Informații, fără a se afla însă nimic public despre toate acestea.

Mai mulți membri ai ISIS s-au întors în Europa după masacrele săvârșite în Orientul Mijlociu, fără însă a se cunoaște intențiile lor, dincolo de încercarea de a-și șterge urmele.

În același timp, există îngrijorare cu privire la reapariția unor „lupi singuratici invizibili” (cu identitate acoperită de documente false n.trad.) care au acționat inițial mânați de fanatismul religios – în principal sunniți – și de dorința de răzbunare pentru destructurarea „Statului Islamic”.

Aceștia par să fie înlocuiți, după cum arată recentele arestări ale unor cetățeni străini în Zakynthos și Laconia, de șiiți amatori, care nu sunt mânați de fanatism, ci sunt ademeniți de recompensele de zeci de mii de euro pentru fiecare dintre victimele pe care le-ar provoca. Coordonatorii lor sunt și finanțatorii lor, care trimit sume de bani rudelor printr-o cunoscută firmă de transfer de bani. Ordinul este "atac și recompensă".

Potrivit Europol, în 2021 au avut loc 260 de arestări de jihadiști pe teritoriul european

În ultima perioadă s-a vorbit doar despre arestarea unui marocan de 27 de ani la Salonic și a unui irakian de 35 de ani în centrul Atenei, care par să fi avut legături cu ISIS.

Înaintea acestora însă au mai fost arestați un jihadist de 27 de ani din Siria, aflat într-un centru de găzduire din Eleonas, care se pare că este implicat în masacrarea în masă a aproximativ 1.500 de persoane – membri ai tribului Shaitat – în august 2014 de către Statul Islamic, și un cetățean tadjic în vârstă de 27 de ani, care figurează ca „membru marcant al ISIS” la Tripoli. În plus, raportul Europol a menționat că în 2021 au avut loc 260 de arestări de jihadiști pe teritoriul european, dintre care patru au fost în Grecia.

Se pare însă că au mai existat o serie de alte arestări în perioada 2021-2023 care nu au fost făcute publice, în încercarea autorităților de a elimina de la bun început pericolul reprezentat de „luptătorii” Statului Islamic care se întorc din Orientul Mijlociu de multe ori prin Grecia.

Problema devine deosebit de critică din cauza presiunilor exercitate de alte țări și după constatarea că rețeaua jihadistă „kamikaze” care a însângerat Franța și Belgia în perioada 2015-2016 a intrat în Europa prin nordul Mării Egee și a locuit mult timp în Attica (regiunea din jurul Atenei n.trad.).

În perioada 2012-2016, peste 42.000 de luptători străini s-au alăturat ISIS

Dintre aceștia, aproximativ 5.000 se crede că provin din Europa. Potrivit unui raport anterior al Europol, rata de întoarcere a luptătorilor europeni ISIS în țările lor în anii anteriori a fost scăzută, de ordinul a 25%-40%. Însă în documentele mai noi se subliniază că există o revenire ”invizibilă”, pe bază de documente falsificate, a unor „luptători” europeni ai ISIS, care au cunoștințe despre folosirea armelor și explozibililor.

De asemenea, s-a constatat că în cele opt închisori de pe teritoriul sirian controlate în principal de luptători kurzi erau deținuți aproximativ 11.000 de membri ISIS, dintre care aproximativ 9.000 sunt din Siria și Irak și alți 2.000 originari din alte 50 de state.

În sfârșit, se menționează că în fiecare an în timpul masacrelor din Orientul Mijlociu, dar și după aceea, Poliția Greacă, prin sistemul Schengen, realizează 700-950 de operațiuni de supraveghere a unor suspecți, la recomandarea unor servicii străine de investigații, majoritatea fiind legate de o posibilă participare la ISIS.

Articol realizat cu sprijinul Rador