​Beijing Tianbing Technology Co a lansat duminică cu succes o rachetă cu kerosen și oxigen, devenind prima companie privată chineză care a trimis o rachetă cu propulsie lichidă în spațiu și realizând un nou pas spre dezvoltarea rachetelor reutilizabile, relatează Reuters.

centrul de lansare Jiuquan din ChinaFoto: STR / AFP / Profimedia

Firmele spațiale comerciale chineze s-au repezit către acest sector din 2014, când investițiile private în industrie au fost permise de stat. Mulți au început să producă sateliți, în timp ce alții, inclusiv Beijing Tianbing, s-au concentrat pe dezvoltarea de rachete reutilizabile care pot reduce semnificativ costurile misiunii.

Racheta nereutilizabilă Tianlong-2, sau „Dragonul Ceresc” în chineză, a fost dezvoltată de Beijing Tianbing, cunoscută și sub numele de Space Pioneer. A fost lansată cu succes pe orbită de la centrul de lansare Jiuquan din nord-vestul Chinei duminică, potrivit presei de stat chineze.

Spre deosebire de rachetele cu propulsie solidă care nu își pot regla fluxul de combustibil, rachetele cu propulsie lichidă au un control semnificativ mai mare asupra zborului lor, unele, cum ar fi Falcon 9 de la SpaceX, capabile să se întoarcă pe Pământ în coborâri controlate și să facă aterizări verticale.

Se așteaptă Beijing Tianbing să finanțeze lansarea unei rachete mai mari, Tianlong-3, cu o primă etapă reutilizabilă. De asemenea, compania are de gând să lanseze o variantă și mai mare a Tianlong-3, asemănătoare cu Falcon Heavy de la SpaceX.

Rachetele reutilizabile vor ajuta la accelerarea construirii constelațiilor chineze de sateliți comerciali care pot oferi servicii, de la internet de mare viteză pentru avioane până la urmărirea transporturilor de cărbune.

În ultimul său plan pe cinci ani pentru 2021-2025, guvernul chinez a cerut o rețea integrată de sateliți pentru comunicații, teledetecție și navigație. China are în prezent peste 400 de sateliți în spațiu, inclusiv sateliți comerciali, potrivit presei de stat.