Două însoţitoare de bord susţin că au fost agresate sexual de fostul premier al Libanului, Saad Hariri, la bordul avionului său privat, în perioada în care acesta era în funcţie, potrivit unui proces intentat în instanţa federală din New York, relatează CNN.

Saad HaririFoto: Future TV / AP / Profimedia

Plângerea a fost depusă la Tribunalul Districtual al SUA pe 20 martie, împotriva lui Saad El-Din Rafik Al-Hariri şi a cinci co-inculpaţi.

Reclamantele, identificate în proces ca fiind Jane Doe 1 şi Jane Doe 2, îl acuză pe Hariri de „viol brutal la locul de muncă”, conform documentelor judecătoreşti, precum şi „mai multe cazuri de agresiune sexuală şi hărţuire sexuală”.

Incidentele ar fi avut loc între 2006 şi 2009 la bordul unui avion Saudi Oger, o companie deţinută de Hariri, potrivit documentelor judecătoreşti.

Cele două reclamante au lucrat pentru Saudi Oger, potrivit procesului. Doe 1 a renunţat la serviciu în 2009, iar Doe 2 a fost concediată, potrivit documentelor instanţei.

Conform plângerii, fostul prim-ministru i-a supus pe ambii reclamanţi „la o atmosferă impregnată de contact sexual neadecvat, constrângere, hărţuire şi cereri de favoruri sexuale”.

„Pârâtul S. HARIRI a abuzat de poziţia sa de autoritate în compania aeriană pentru propria sa satisfacţie sexuală, în timp ce a victimizat în mod repetat ambii reclamanţi”, adaugă documentele.

Biroul de presă al lui Hariri a negat acuzaţiile într-o declaraţie pentru CNN sâmbătă, spunând că procesul este „plin de acuzaţii complet false şi inacceptabile, care vizează provocarea şi calomnia împotriva primului ministru Hariri”.

Declaraţia susţine, de asemenea, că este a treia oară când cele două încearcă să-l dea în judecată pe Hariri la New York, spunând că „aceasta nu este altceva decât o campanie de defăimare orchestrată de două femei care vor câştiguri financiare”. Declaraţia adaugă: „nu există niciun adevăr în aceste acuzaţii fără temei”.

Procesul a fost intentat conform Legii Supravieţuitorilor Adulti din New York, iar valoarea despăgubirilor nu a fost specificată.

Hariri a ocupat funcţia de prim-ministru al Libanului din 2009 până în 2011 şi din nou din 2016 până în 2020.