Mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzile din Lisabona și din alte orașe din Portugalia, în semn de protest față de creșterea chiriilor și a prețurilor locuințelor, într-un moment în care inflația ridicată face și mai grea viața oamenilor, relatează Reuters.

Activiști și membri ai unor familii evacuate in Portugalia ocupă holul de la intrarea Ministerului pentru LocuințeFoto: Armando Franca / AP / Profimedia

„Astăzi este o criză uriașă a locuințelor”, a declarat Rita Silva, de la grupul pentru dreptul la locuire Habita, la protestul de la Lisabona. „Aceasta este o urgență socială”.

Salariu minim de 760 de euro, iar chiria medie pentru un apartament cu un dormitor este de 1.350 de euro

Portugalia este una dintre cele mai sărace țări din Europa de Vest, iar datele guvernamentale arată că peste 50% dintre persoanele angajate au câștigat mai puțin de 1.000 de euro pe lună anul trecut. Salariul minim lunar este de 760 de euro.

Chiriile din Lisabona, o atracție turistică, au crescut cu 65% din 2015, iar prețurile de vânzare au crescut cu 137% în acea perioadă, arată cifrele de la Confidencial Imobiliario, care colectează date despre locuințe. Chiriile au crescut cu 37% doar anul trecut, mai mult decât în ​​Barcelona sau Paris, potrivit unei alte companii de date imobiliare, Casafari.

Situația este deosebit de grea pentru tineri.

Chiria medie pentru un apartament cu un dormitor în Lisabona este de aproximativ 1.350 de euro, a arătat un studiu realizat de portalul de locuințe Imovirtual.

Oameni care lucrează sunt fără adăpost

Guvernul socialist a anunțat luna trecută un proiecte care vizează locuințele care, printre alte măsuri, a pus capăt controversatei scheme „Golden Visa” și a interzis noi licențe pentru proprietățile Airbnb, dar criticii spun că nu este suficient pentru a reduce prețurile pe termen scurt.

La protest, care a fost organizat de mișcarea „Home to Live” și alte grupuri, ilustratorul de 35 de ani Diogo Guerra a spus că aude povești despre oameni care se luptă să aibă acces la locuință în fiecare zi.

„Oameni care... lucrează și sunt fără adăpost, oamenii sunt evacuați pentru că casa lor este transformată în locuri de cazare pe termen scurt (pentru turiști)”, a spus el.

Salariile mici și chiriile mari fac din Lisabona al treilea oraș cel mai puțin viabil în care să locuiești, potrivit unui studiu realizat de brokerii de asigurări CIA Landlords. Rata actuală a inflației de 8,2% din Portugalia a exacerbat problema.

„Cu salariul meu, care este mai mare decât salariul mediu din Lisabona, nu-mi permit să închiriez un apartament pentru că este prea scump”, a spus Nuncio Renzi, un director de vânzări din Italia care locuiește în capitală.