Două femei au fost arestate în Iran după ce fuseseră atacate (le-a fost turnată în cap o găleată de iaurt) pentru că aveau capul descoperit. Atacatorul a fost și el reținut.

Eleva cu hijabFoto: Matan Golan / Alamy / Alamy / Profimedia

Incidentul a avut loc în orașul Shandiz, în video vțzându-se cum bărbatul le agresează pe cele două femei pentru că nu poartă hijab-ul obligatoriu.

Mai mulți bărbați au intervenit și l-au alungat pe agresor din magazin. Atacul vine și ca urmare a apelurilor din partea regimului pentru ca bărbații să ia atitudine împotriva femeilor rebele care care renunță să poarte hijab.

Mohammad Reza Shahrokhi, reprezentantul Liderului Suprem Ali Khamenei din provincia Lorestan a reiterat recent legea hijabului, incitând și mai multă violență, îndemnând „tinerii și clericii revoluționari” să se ocupe de „cele care calcă normele”.

Într-o declarație de acum două zile, Ministerul de Interne al Republicii Islamice a descris hijabul drept „unul dintre fundamentele civilizației națiunii iraniene” și „unul dintre principiile Republicii Islamice”.

Judecătorul Gholamhossein Mohseni Ejei a reiterat amenințările împotriva celor care îndrăznesc să circule cu capul descoperit. El a avertizat că femeile vor fi „judecate fără milă”, a spus el, fără a spune ce înseamnă asta