Câteva mii de persoane protestează sâmbătă, 1 aprilie, în Vire, circumscripția electorală a actualului premier francez, Elisabeth Borne, pentru a denunța „disprețul” guvernului față de oponenții reformei pensiilor, relatează AFP și Liberation.

Proteste in Franta fata de reforma pensiilor. Ciocniri violente intre politisti si demonstrantiFoto: Aurelien Morissard / AP / Profimedia

Înfruntând ploaia și vântul, cel puțin 6.000 de oameni conform sindicatelor, și 3.100 conform prefecturii, au mărșăluit calm sâmbăta aceasta la Vire (Calvados) pentru a denunța reforma pensiilor. Acest oraș a fost ales pentru această adunare regională de către sindicate deoarece Elisabeth Borne a fost aleasă ca deputat acolo la ultimele alegeri legislative din iunie 2022.

Ciocniri cu poliția, încăierări și alte pagube au marcat protestele de marți împotriva reformei pensiilor în mai multe orașe, inclusiv la Paris, unde marșul a fost mai calm decât în timpul mobilizării precedente, au constatat jurnaliștii AFP.

În plină criză a pensiilor, premierul francez Elisabeth Borne a invitat sindicatele la la discuții săptămâna viitoare, „luni sau marţi”, a indicat secretarul general al CFDT (Confederația Democrată Franceză a Muncii), Laurent Berger.

O nouă zi de greve și demonstrații generale este programată pentru 6 aprilie, potrivit sindicatelor.

Președintele Franței Emmanuel Macron a spus la jumătatea lunii martie că foarte contestata reformă a pensiilor trebuie aplicată „înainte de sfârșitul anului”, comparând protestele din Franța cu asediul asupra Capitoliului american, după ce Donald Trump a pierdut alegerile.