Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, se va întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping la 14 aprilie, la Beijing, a anunţat, vineri, biroul său, după ce a reprogramat o vizită care a fost amânată săptămâna trecută, deoarece conducătorul brazilian a fost diagnosticat cu o pneumonie uşoară, relatează Reuters.

Luiz Inacio Lula da SilvaFoto: Ken Cedeno / UPI / Profimedia Images

Lula va pleca în China pe 11 aprilie şi intenţionează să respecte agenda iniţială, inclusiv semnarea a aproximativ 20 de acorduri cu cel mai mare partener comercial al Braziliei.

Scopul călătoriei este de a îmbunătăţi relaţiile cu China, acum că Lula este din nou în funcţie şi de a aduce noi investitori chinezi în ţara din America Latină. Aceasta va avea loc la două luni după ce Lula s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden la Casa Albă, deoarece Brasilia urmăreşte o politică externă care să echilibreze legăturile cu principalii săi parteneri comerciali, în ciuda tensiunilor tot mai mari dintre cele două mari puteri.

O vizită la Shanghai, pentru numirea fostului preşedinte brazilian Dilma Rousseff ca director executiv al Noii Bănci de Dezvoltare, a fost confirmată ulterior pentru 13 aprilie.

Va fi în continuare o vizită de stat, cu întâlniri cu Xi, prim-ministrul chinez, Li Qiang, şi un eveniment la Adunarea Naţională a Poporului, a spus biroul prezidenţial al lui Lula.