Cel puţin trei persoane au fost ucise vineri de o puternică tornadă care a măturat statul Arkansas, din sudul Statelor Unite, în timp ce prăbuşirea parţială, din cauza furtunilor puternice, a unui teatru aflat mai la nord s-a soldat cu cel puţin un mort şi 28 de răniţi, au anunţat autorităţile, potrivit AFP.

Avertizare de tornadăFoto: Rogelio V. Solis / AP / Profimedia

În Arkansas, două persoane au murit în orăşelul Wynne, a indicat în cadrul unei conferinţe de presă guvernatoarea Sarah Huckabee Sanders, care a declarat starea de urgenţă şi a desfăşurat circa 100 de membri ai gărzilor naţionale. „Centrul statului Arkansas a suferit pagube semnificative", a scris ea pe Twitter.

În plus, comitatul Pulaski - unde se află Little Rock, capitala Arkansasului, puternic afectată de intemperii - a confirmat pentru AFP un al treilea deces.

„Circa 30 de persoane au fost transportate la spitalele din oraş", a declarat presei primarul din Little Rock, Frank Scott.

Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS) a emis avertismente de tornadă pentru anumite regiuni din statele vecine, precum Tennessee, Illinois şi Iowa.

Tornada a lăsat în urma sa maşini răsturnate, copaci imenşi dezrădăcinaţi, stâlpi de telefon rupţi în două şi case distruse.

O clădire s-a prăbușit în timp ce înăuntru era un concert heavy metal

În nordul ţării, în orăşelul Belvidere, la vest de Chicago, în statul Illinois, o parte a acoperişului şi faţadei Teatrului Apollo s-a prăbuşit în timpul unei furtuni puternice.

Un concert al unei trupe de heavy metal era în desfăşurare, potrivit mass-media locale.

Şeful pompierilor din Belvidere, Shawn Schadle, a raportat un deces şi 28 de răniţi, dintre care cinci au fost spitalizaţi cu răni grave.

Peste 20 de ambulanţe au fost mobilizate la faţa locului, potrivit presei locale.

Imagini difuzate de televiziuni au arătat participanţi la concert evacuaţi pe tărgi, iar pe reţelele de socializare fotografiile arătau în sală o grămadă de moloz înaltă până la brâu şi o gaură în acoperiş.

Tornadele fac ravagii în SUA

Tornada din Arkansas a lovit în cursul după-amiezii şi a măturat mai multe cartiere din Little Rock.

Peste 78.000 de persoane au rămas fără curent electric în acest stat, potrivit site-ului american Poweroutage.

Biroul guvernatorului nu a fost în măsură să ofere AFP un bilanţ imediat, dar un spital a declarat pentru un ziar local că a primit "mai multe" persoane în stare gravă.

Tornadele, fenomene meteorologice pe cât de impresionante, pe atât de greu de prevăzut, sunt frecvente pe teritoriul SUA, în special în centrul şi sudul ţării.

În urmă cu o săptămână, o tornadă s-a abătut asupra statului Mississippi, ucigând 25 de persoane şi provocând pagube materiale imense. Preşedintele Joe Biden a vizitat zona afectată de intemperii vineri. (Agerpres)