Premierul britanic Rishi Sunak a făcut călătorii cu avionul privat care au costat aproape 500.000 de lire sterline în puţin peste o săptămână anul trecut, au arătat datele guvernamentale, determinând opoziţia să susţină că este deconectat de probleme populaţiei şi că nu este preocupat de problemele ecologice, relatează The Guardian.

Premierul britanic Rishi SunakFoto: Leon Neal / AFP / Profimedia Images

Un document al Cabinetului, care detaliază călătoriile prim-ministrului în străinătate în al treilea trimestru al anului 2022, arată că Sunak a cheltuit puţin sub 108.000 lire sterline pentru călătorii cu avionul privat către şi de la summitul Cop27 din Egipt, zburând pe 6 noiembrie şi revenind a doua zi.

La o săptămână după aceea, a mers la summitul G20 din Bali, Indonezia, revenind pe 17 noiembrie, o călătorie dus-întors care a costat peste 340.000 de lire sterline.

În decembrie, o excursie de o zi în Letonia şi Estonia pentru a vizita trupele a costat mai mult de 62.000 de lire sterline. Perioada acoperă, de asemenea, o călătorie oficială în străinătate în timpul scurtului mandat al lui Liz Truss, în timpul căreia a luat un avion privat către şi de la o întâlnire la Praga care a costat aproape 40.000 de lire sterline.

În timp ce Downing Street are uneori acces la un avion RAF Voyager, o navă de realimentare în aer care a avut interiorul echipat pentru a transporta pasageri, toate zborurile enumerate au implicat un Airbus A-321 operat de transportatorul charter Titan Airways în numele Guvernului Marii Britanii.

Wera Hobhouse, purtătorul de cuvânt al liberal-democraţilor pentru energie şi climat, a declarat: „Este o risipă şocantă a banilor contribuabililor într-un moment în care oamenii se luptă să-şi plătească facturile. Din nou, acest guvern conservator este complet deconectat. Guvernul poate pretinde că îi pasă de un viitor mai verde cu aşa-numita „zi verde”, dar realitatea este că îşi încalcă propriile promisiuni.”

Documentul privind costurile Biroului Cabinetului arată că aproape alte 20.000 de lire sterline au fost cheltuite pentru alte costuri pentru prim-miniştri, inclusiv cazare, masă şi vize.

Acesta nu include costurile pentru oficialii care au mers şi ei în deplasări. Delegaţiile au variat ca mărime, de la cele 19 persoane care l-au însoţit pe Truss la Praga până la cele 35 care au mers cu Sunak în Bali.