​Un judecător din Santa Fe a acceptat vineri un acord de recunoaștere a vinovăției, aducând prima condamnare pentru moartea în 2021 a directoarei de imagine Halyna Hutchins, în timpul filmării filmului western „Rust” în New Mexico, relatează Reuters.

platoul de filmare a peliculei RustFoto: Jae C. Hong / AP / Profimedia

Dave Halls, asistent de regie la „Rust”, a fost acuzat de utilizare neglijentă a unei arme mortale.

Judecătorul Tribunalului Districtual Santa Fe, Mary Marlowe Sommer, a prezidat vineri o audiere virtuală în cazul lui Halls. Ea l-a condamnat pe Halls, care era responsabil pentru siguranța pe platou, la o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare cu eliberare condiționată nesupravegheată, o amendă de 500 de dolari, 24 de ore de muncă în folosul comunității și participarea la un curs pentru siguranța armelor.

La 21 octombrie 2021, filmările pentru pelicula „Rust” la o fermă din statul New Mexico, în sud-vestul SUA, au devenit un dezastru atunci când Baldwin a tras cu o armă care se presupunea că conținea doar gloanțe oarbe, însă un glonț real a ucis-o pe directoarea de imagine Halyna Hutchins, în vârstă de 42 de ani, și l-a rănit pe regizorul Joel Souza.

Procurorii au spus că Halls era responsabil pentru siguranța pe platoul filmului „Rust”.

Condamnarea a marcat un pas înainte pentru procurorii de stat afectați de eșecuri legale de când au depus acuzații în ianuarie.

„Halls nu a verificat fiecare cartuș”

„Halls nu a verificat fiecare cartuș din armă pentru a confirma” că sunt gloanțe oarbe, a declarat procurorul de stat Kari Morrissey în timpul audierii pentru pledoarie.

Halls, un veteran al industriei flmului, participând la realizarea a peste 80 de filme, inclusiv la „The Matrix Reloaded” și „The Crow: Salvation”, a fost singurul membru al distribuției și echipajului „Rust” care a intrat în negocieri. Procurorii au spus că i-a abordat și a cooperat.

Rămâne neclar dacă va depune mărturie în numele acuzării într-o audiere preliminară din mai, în care Marlowe Sommer va decide dacă există un motiv pentru a-i judeca pe Baldwin și pe armuriera Hannah Gutierrez-Reed.

Baldwin a pledat nevinovat pentru o acuzație de omucidere involuntară. Actorul a spus că s-a bazat pe experți - Gutierrez-Reed și Halls - pentru a se asigura că arma este sigură pentru a fi utilizată.

Gutierrez-Reed, care a fost responsabilă pentru siguranța armelor de foc și antrenamentul actorilor, va pleda, de asemenea, nevinovată, potrivit avocatului ei.

Citește și:

Cazul lui Alec Baldwin rămâne nerezolvat. Apar noi explicații: Cum au ajuns cartușele reale pe platoul de filmare?

Cine a fost Halyna Hutchins, regizoarea ucisă vineri pe platoul de filmare: Născută în Ucraina și crescută la Cercul Arctic, ea era considerată una dintre vedetele în ascensiune ale Hollwyood-ului