Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz a denunțat vineri ”acuzații inventate”, la o zi după ce un ziar a fost percheziționat pentru articole favorabile în schimbul unor spații publicitare, potrivit AFP.

Sebastian KurzFoto: Agerpres/EPA

Procurorii s-au deplasat joi la sediul tabloidului Heute din Viena pe baza mărturiei fostului secretar general al Ministerului de Finanțe, un aliat apropiat al lui Kurz la acea vreme.

Thomas Schmid, el însuși implicat în anchetă, dar care speră să obțină o înțelegere cooperând cu justiția, a oferit procuraturii detalii acuzatoare într-o serie de audieri, al căror conținut a fost publicat în presă.

El susține că Sebastian Kurz era la curent cu deturnarea de fonduri publice între 2016 și 2018 pentru a-și promova ascensiunea rapidă.

„Declarațiile sale care mă incriminează nu sunt deloc surprinzătoare, deoarece el caută să obțină statutul de martor acuzându-i pe alții”, a scris pe Facebook Kurz.

Redactorul-șef al ziarului, Eva Dichand, a respins, de asemenea, pe Twitter „afirmația” că „a acceptat o acoperire pozitivă în schimbul unor reclame”.

Un alt tabloid, Österreich, este suspectat că a publicat sondaje trucate favorabile lui Sebastian Kurz și plătite tot din bani publici.

Într-un alt caz, Sebastian Kurz este suspectat că a mințit în fața unei comisii parlamentare care dorea să afle dacă a intervenit în numirea lui Thomas Schmid la conducerea unui holding public.