Fostul președinte Donald Trump a fost pus sub acuzare de un mare juriu din statul New York, o premieră istorică care este însă doar primul pas într-un lung drum legal.

Donald TrumpFoto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia Images

Justiția din New York a deschis o investigație în 2018 cu privire la o plată de 130.000 de dolari făcută actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels chiar înainte de alegerile prezidențiale din 2016, pentru a ascunde o presupusă relație extraconjugală a lui Donald Trump.

Suma nu fusese declarată în conturile de campanie ale candidatului republican, încălcând legile electorale, și înregistrată ca „taxe legale” în conturile companiei sale, al cărei sediu se află la New York.

În ianuarie, procurorul democrat din Manhattan, Alvin Bragg, încredințase acest caz unui mare juriu.

În Statele Unite, un mare juriu este format din cetățeni trași la sorți care sunt responsabili să verifice în deplină confidențialitate dacă există suficiente dovezi pentru a lansa acuzații formale împotriva unui suspect.

După ce a audiat mai mulți martori, marele juriu l-a invitat pe Donald Trump să vorbească la mijlocul lunii martie, ceea ce a indicat că se pregătește să-și finalizeze ancheta. Fostul președinte a refuzat, în timp ce le-a cerut susținătorilor să protesteze față de o posibilă „arestare” a sa.

Joi, marele juriu s-a întrunit în prezența a trei procurori responsabili de caz, potrivit New York Times. După trei ore de discuții cu ușile închise, acesta a adoptat un rechizitoriu, ale cărui acuzații nu au fost făcute publice.

Ce se va întâmpla în următoarele zile?

Procurorii i-au contactat joi seară pe avocații lui Donald Trump pentru a stabili data la care acesta va apărea în fața instanței de la New York pentru a fi înștiințat oficial despre acuzațiile sale.

Dacă ar refuza, ar putea fi arestat și atunci ar fi necesară „extrădarea” lui din Florida, unde locuiește, la New York, fiecare stat având propriul său sistem judiciar.

Guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, a anunțat pe Twitter că nu va fi foarte cooperant, deși Constituția îi interzice să se opună transferului său.

Potrivit presei americane, Donald Trump ar trebui totuși să accepte să se prezinte în fața justiției din New York, probabil la începutul săptămânii viitoare.

„Va fi fotografiat, amprentele lui vor fi înregistrate și Trump va fi prezentat unui judecător care îl va întreba cum intenționează să pledeze: cert este că va spune „nevinovat””, explică Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea din Richmond, Virginia.

Trei scenarii

Este probabil ca avocații lui Donald Trump să se angajeze într-un război legal de gherilă pentru a încerca să invalideze rechizitoriul. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, cursul normal al justiției prevede trei scenarii după un rechizitoriu:

  • se poate renunța la acuzații. Acest lucru este relativ frecvent și poate fi legat în special de sosirea unui nou procuror, dar destul de puțin probabil în cazul lui Donald Trump.
  • învinuitul poate încheia o înțelegere cu procurorii și poate accepta să pledeze vinovat pentru a evita un proces și a obține o pedeapsă mai ușoară. Este și mai puțin probabil, Donald Trump repetând că nu a greșit cu nimic.
  • justiția organizează un proces, dar trebuie să respecte mai întâi mai multe proceduri, cu diverse audieri prealabile. Din nou, este probabil ca avocații lui Donald Trump să folosească toate pârghiile posibile pentru a amâna acest termen.

Îl împiedică asta pe Trump să candideze pentru un al doilea mandat?

Absolut nu. În Statele Unite, o persoană acuzată sau condamnată penal poate candida pentru orice funcție și poate fi aleasă. Constituția prevede o singură excepție de la exercitarea unei funcții oficiale: a participat la o „rebeliune” împotriva Statelor Unite.

Donald Trump, care s-a lansat în noiembrie anul trecut în cursa prezidențială din 2024, face obiectul unei anchete ale justiției federale pentru rolul său în atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, dar nicio acuzație nu a fost reținută împotriva lui în acest stadiu.(sursa: AFP)