Donald Trump a fost pus sub acuzare de un mare juriu din Manhattan în urma unei anchete privind banii plătiți starului porno Stormy Daniels pentru a-i cumpăra tăcerea, devenind astfel primul fost președinte american care se confruntă cu acuzații penale, chiar în timp ce s-a lansat pentru o nouă candidatură pentru Casa Albă, a relatat joi New York Times, citat de Reuters.

Donald TrumpFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

Acuzațiile, rezultate în urma unei anchete conduse de procurorul democrat al districtului Manhattan, Alvin Bragg, ar putea remodela cursa prezidențială din 2024. Trump a declarat anterior că va continua să facă campanie pentru nominalizarea Partidului Republican dacă va fi acuzat de o infracțiune.

Trump, în vârstă de 76 de ani, a încercat să fie reales în 2020, dar a fost învins de democratul Joe Biden.

Trump a afirmat în mod fals că a pierdut în fața lui Biden din cauza unei fraude electorale generalizate și a calificat ancheta care a dus la inculparea sa drept o „vânătoare de vrăjitoare”.

Biroul lui Bragg a obținut anul trecut condamnarea penală a companiei imobiliare a omului de afaceri devenit politician.

Relații sexuale cu două femei

Un mare juriu convocat de Bragg în ianuarie a început să audieze probe despre rolul lui Trump în plata către Daniels cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din 2016, pe care a sfârșit prin a le câștiga.

Daniels, o cunoscută actriță și regizoare de filme pentru adulți, al cărei nume real este Stephanie Clifford, a declarat că a primit banii în schimbul tăcerii în legătură cu o relație sexuală pe care a avut-o cu Trump în 2006, citează Reuters

Avocatul personal al fostului președinte, Michael Cohen, a declarat că Trump a direcționat plățile către Daniels și către o a doua femeie, fostul model Playboy Karen McDougal, care a spus, de asemenea, că a avut o relație sexuală cu el. Trump a negat că ar fi avut relații cu oricare dintre aceste femei.

Procurorii federali au examinat plata lui Daniels în 2018, ceea ce a dus la o condamnare la închisoare pentru Cohen, dar nu au formulat nicio acuzație împotriva lui Trump.

Niciun fost președinte american sau președinte în exercițiu nu s-a confruntat vreodată cu acuzații penale.

Alte două anchete penale

Trump se confruntă, de asemenea, cu două anchete penale efectuate de un consilier special numit de procurorul general al SUA, Merrick Garland, și cu una efectuată de un procuror local din Georgia.

Trump, o figură corozivă în politica americană, a fost pus sub acuzare de două ori de către Camera Reprezentanților, o dată în 2019 din cauza comportamentului său în ceea ce privește Ucraina și din nou în 2021 din cauza atacului asupra Capitoliului SUA de către susținătorii săi. A fost achitat de Senat în ambele cazuri.

De asemenea, el conduce în fața principalilor săi rivali pentru nominalizarea partidului său, având sprijinul a 43% dintre republicani într-un sondaj Reuters/Ipsos din februarie, față de 31% susținere pentru cel mai apropiat rival al său, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care încă nu și-a anunțat candidatura.

Se așteaptă ca Biden să candideze și el pentru a fi reales.

Pe 18 martie, Trump a scris pe rețelele de socializare că se aștepta să fie arestat pe 21 martie și și-a îndemnat susținătorii să protesteze pentru „a ne lua națiunea înapoi”, ceea ce amintește de îndemnurile sale înainte de atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american.