Un tren a deraiat în cursul zilei de joi în SUA, iar mai multe dintre vagoanele-cisternă în care se afla etanol au luat foc, forţând evacuarea locuitorilor din zonă, la două luni după un incident similar în Ohio, a anunțat poliţia, potrivit agenției AFP, citată de Agerpres.

Tren deraiat în Raymond, MinnesotaFoto: Kerem Yücel / AP / Profimedia

Trenul, operat de compania feroviară Burlington Northern Santa Fe (BNSF), a deraiat în jurul orei locale 01.00 (06:00 GMT) în oraşul Raymond, Minnesota.

„Pompierii din Raymond şi din câteva oraşe învecinate s-au deplasat la locul unde mai multe vagoane-cisternă au deraiat şi au luat foc”, indică într-un comunicat şeriful comitatului Kandiyohi, Eric Tollefson. Aceste vagoane transportau „o formă de etanol”, iar altele transportau sirop de porumb.

Un ordin de evacuare a fost emis pentru persoanele care locuiesc la aproximativ 800 de metri de zona deraierii, iar deplasarea în oraşul Raymond nu este recomandată, se spune în comunicat.

Deocamdată, nu există informaţii despre eventuali morţi sau răniţi, potrivit secretarului american al transporturilor Pete Buttigieg, care a precizat într-un tweet că monitorizează „îndeaproape” situaţia.

Un incident feroviar similar și în urmă cu două luni

Acest accident intervine la două luni după deraierea unui tren de marfă în East Palestine, în Ohio, care a provocat un incendiu uriaş şi evacuarea a sute de persoane.

Acest tren transporta, printre altele, clorură de vinil, o substanţă chimică cancerigenă şi extrem de inflamabilă folosită la fabricarea plasticului.

Reacţia autorităţilor, care au procedat la deversări „controlate” de clorură de vinil pentru a evita o posibilă explozie, în urma cărora s-au degajat vapori toxici, a fost extrem de criticată, locuitorii raportând în special greaţă şi dureri de cap. O anchetă este încă în curs de desfăşurare.

Deraierile sunt frecvente în SUA, unde 1.164 de trenuri au deraiat în 2022, în medie 3 pe zi, potrivit serviciului feroviar.