„Mii de oameni au venit pur şi simplu pentru a face război”, a declarat joi preşedintele francez Emmanuel Macron în legătură cu ciocnirile extrem de violente dintre militanţi şi forţele de ordine care au avut loc sâmbătă în timpul unei manifestaţii împotriva rezervelor de apă agricole în vestul Franţei, relatează agențiile France-Presse și Agerpres.

Emmanuel MacronFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

„Au existat mii de oameni care pur şi simplu au venit pentru a face război. Este inacceptabil", a declarat preşedintele francez, în contextul în care manifestaţia de sâmbătă împotriva marelui bazin de la Sainte-Soline era interzisă.

Preşedintele a denunţat de asemenea „scene de violenţe inacceptabile” din partea manifestanţilor, în timpul unei deplasări pe care o efectuează joi în Hautes-Alpes pentru a prezenta un plan pentru îmbunătăţirea gestionării apei.

„La unii s-a instalat o obişnuinţă a violenţei, trebuie combătută cu mai multă fermitate”, a comentat el, cerând „tuturor forţele politice republicane să fie perfect clare pe acest subiect”.

Sâmbătă, au manifestat 6.000-8.000 de persoane, conform autorităţilor, sau 30.000, conform organizatorilor.

În două rapoarte, prefectura şi jandarmeria apără o ripostă ţintită şi proporţionată în faţa a 800-1.000 de manifestanţi „radicali”.

Dimpotrivă, Liga pentru Drepturile Omului (LDH) denunţă „o utilizare lipsită de moderaţie” a forţei împotriva tuturor demonstranţilor, imediat ce aceştia s-au apropiat de rezerva de apă. Organizatorii au declarat că 200 de persoane au fost rănite, dintre care un protestatar şi-a pierdut un ochi şi doi manifestanţi au intrat în comă.

Familiile a doi bărbaţi au depus plângere în special pentru „tentativă de omor”.