Un ucrainean deținut de peste 16 ani în Israel pentru uciderea unei adolescente a fost achitat joi, după un al patrulea proces, într-o epopee judiciară care a stârnit și stârnește o mare agitație publică, transmite AFP, subliniind că verdictul a umbrit până și criza politică care a zguduit țara și a dus la proteste masive.

Politia din IsraelFoto: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia

Canalele de știri israeliene erau în direct de la tribunalul districtual din Nazaret cu mult înainte ca instanța să anunțe că l-a „achitat [...] pe acuzatul Roman Zdorov de uciderea lui Taïr Rada".

Când a fost anunțat verdictul, difuzat printr-o legătură video în direct, acuzatul, înconjurat de soția și fiul său, a izbucnit în lacrimi. „Adevărul a triumfat în cele din urmă", a declarat el în timp ce părăsea tribunalul ca om liber.

„S-a făcut dreptate”, a spus mama victimei

„S-a făcut dreptate, pentru prima dată", a declarat reporterilor Ilana Rada, mama victimei, acuzând procuratura că a gestionat greșit cazul și că a condamnat un fals vinovat.

„Următorul pas este să începem să-i căutăm pe criminali. Și știm unde să mergem", a mai spus ea în mod criptic, fără să precizeze la ce se referă.

Taïr Rada, în vârstă de 13 ani, a fost găsită cu gâtul tăiat la 6 decembrie 2006, plină de sânge, în toaleta școlii sale din Katzrin, un oraș din Golanul ocupat de Israel din 1967.

Câteva zile mai târziu, poliția l-a arestat pe Zdorov, un muncitor în construcții căsătorit cu o israeliană și angajat pe un șantier de la școală. El avea atunci 28 de ani.

O epopee judiciară care a zguduit Israelul

Procesul său, urmărit în toată țara în stare de șoc pentru uciderea brutală a adolescentei, a durat patru ani. Zdorov a mărturisit crima și chiar a reconstituit crima, înainte de a-și retrage declarația. În 2010, el a fost condamnat la închisoare pe viață pentru crimă cu premeditare.

În urma unei noi expertize asupra cuțitului folosit pentru crimă, Curtea Supremă a dispus rejudecarea cazului, iar instanța din Nazaret l-a găsit din nou vinovat în 2014, decizie confirmată în anul următor de Curtea Supremă.

După ce noi probe științifice au fost depuse de avocații săi, Curtea Supremă a dispus în 2021 redeschiderea procesului, care s-a încheiat joi cu un verdict care a constatat „îndoieli solide și rezonabile" cu privire la vinovăția acuzatului, pe care acuzarea „nu a reușit să o dovedească" în mod concludent.

Închisoarea lui Zdorov a fost transformată în arest la domiciliu la scurt timp după ultima decizie a instanței supreme.

Cazul a inspirat cărți și un serial Netflix

Achitarea sa a reaprins imediat controversa privind uciderea lui Tair Rada. Susținătorii atât ai vinovăției ucraineanului, cât și cei ai nevinovăției sale au publicat cărți sau filme pe această temă, dând naștere la tot felul de teorii, dintre care unele sunt teorii ale conspirației, mai ales că la locul crimei, unde au fost găsite urme de pași neidentificate și urme de sânge ale unei terțe persoane, nu au fost descoperite urme de pași ale lui Zdorov.

Cazul a ajuns chiar și în atenția opiniei publice internaționale după ce seria documentară israeliană Shadow of Truth a fost lansată pe platforma de streaming video Netflix.

De la începutul cazului, procuratura „nu a precupețit niciun efort pentru a ajunge la adevăr", a transmis Ministerul Justiției într-un comunicat după pronunțarea hotărârii, reiterându-și convingerea fermă în vinovăția acuzatului. „Biroul procurorului va studia în detaliu verdictul înainte de a decide dacă va face apel", a adăugat sursa citată.