O nouă analiză realizată de compania olandeză de consultanță de mediu CE Delft arată că anul trecut avioanele private din Marea Britanie au emis mai multe gaze cu efect de seră dăunătoare decât orice altă țară europeană, scrie The Independent.

Avion privatFoto: Tr3gi / Dreamstime.com

Numărul zborurilor private care au decolat de pe teritoriul britanic au crescut anul trecut cu 75% comparativ cu anul 2021, ducând la un total de 90.256 de zboruri. Experții spun că acestea au emis jumătate de milion de tone de dioxid de carbon.

Un studiu realizat de Transport & Environment arată că avioanele private sunt de până la 14 ori mai poluante decât avioanele comerciale și de 50 de ori mai poluante decât trenurile. Cea mai recentă analiză, care a fost comandată de Greenpeace, a demonstrat că Marea Britanie este prima țară din Europa în ceea ce privește zborurile cu avioane private. Anul trecut, un astfel de zbor a decolat la fiecare șase minute.

Zborurile private între Londra și Paris sunt cele mai populare

Numărul de zboruri între Londra și Paris a fost de 3.357, în 2022. O călătorie de mai puțin de 8 kilometri, între Farnborough și Blackbushe, este cea mai poluantă rută, potrivit cercetării. Ai nevoie de mai puțin de 30 de minute pentru a merge cu bicicleta între aceste două aeroporturi.

Raportul arată că pe întreg teritoriul Europei, călătoriile oamenilor bogați cu propriile avioane au crescut vertiginos de la 350.000 de zboruri în 2021 la peste 570.000 anul trecut, rezultând o creștere de 64%. Acest lucru a făcut ca emisiile de dioxid de carbon să crească de peste două ori în aceeași perioadă, ajungând la peste 3,3 milioane de tone.

Topul țărilor cu cele mai multe zboruri cu avioane private din Europa

Cele zece țări cu cele mai multe zboruri cu avioane private din Europa au fost Marea Britanie, Franța și Germania, urmate de Italia, Spania, Elveția, Austria, Grecia, Olanda și Belgia.

  • „Aceste zboruri pe distanțe scurte, excesive și disproporționate din punct de vedere climatic ar fi putut fi înlocuite cu ușurință cu călătoriile cu trenul sau cu feribotul.
  • Avioanele private sunt, în general, inutile. Multe dintre aceste călătorii pot fi parcurse aproape la fel de repede cu trenul, iar unele dintre ele cu bicicleta”, a declarat Doug Parr, director de politici la Greenpeace Marea Britanie.

Greenpeace solicită interzicerea călătoriilor cu avioane private, despre care spune că este cel mai poluant mod de transport de pe planetă pe pasager-kilometru. La nivel global, una din zece persoane locuieşte într-o zonă în care poluarea aerului reprezintă o ameninţare pentru sănătate.

Joi, guvernul britanic este așteptat să prezinte noi politici privind energia verde, menite să contribuie la îndeplinirea obiectivelor țării în materie de schimbări climatice și să concureze cu stimulentele SUA și UE pentru investiții ecologice. (Foto: Tr3gi /Dreamstime.com)