Un judecător american i-a ordonat fostului vicepreședinte Mike Pence să depună mărturie despre conversațiile pe care le-a avut cu Donald Trump înainte de asaltul de la Capitoliu, au relatat marți mai multe instituții media, potrivit AFP.

Mike PenceFoto: Steve Helber / AP / Profimedia

Judecătorul, James Boasberg, a decis că Pence trebuie să ofere răspunsuri unui mare juriu federal la orice întrebare legată de ancheta privind posibilele infracțiuni comise de fostul președinte.

Însă Mike Pence poate refuza să discute despre acțiunile sale în ziua asaltului, când se afla în rolul de președinte al Senatului pentru a certifica rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, a precizat aceeași sursă.

Decizia judecătorului, care nu a fost făcută publică, reprezintă o victorie parțială pentru Departamentul de Justiție, care anchetează atacul de la Capitoliu, legat de mai multe decese și în care au fost răniți peste 100 de polițiști.

Peste 1.000 de persoane au fost arestate.

Donald Trump candidează din nou în 2024, iar Mike Pence s-ar putea număra printre candidații la nominalizarea republicană.

Anchetatorii analizează rolul lui Trump în violențele care au izbucnit la 6 ianuarie 2021, în ceea ce se crede că a fost o încercare mai amplă de a rămâne la putere după ce a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Joe Biden.

Pence, împreună cu procurorul special Jack Smith, numit de Departamentul de Justiție, pot contesta părțile deciziei care nu le sunt favorabile.