Statele Unite și Japonia au semnat marți un acord comercial privind mineralele pentru baterii de vehicule electrice, care este esențial pentru consolidarea lanțurilor lor de aprovizionare cu baterii și pentru a acorda producătorilor auto japonezi un acces mai larg la un nou credit fiscal de 7.500 de dolari pentru vehiculele electrice din SUA, potrivit Reuters.

Masini electrice la incarcatFoto: Buurserstraat386 | Dreamstime.com

Acordul negociat rapid interzice celor două țări să adopte restricții bilaterale la exportul de minerale cele mai importante pentru bateriile pentru VE, potrivit unor înalți oficiali ai administrației Biden. Printre aceste minerale se numără litiul, nichelul, cobaltul, grafitul și manganul.

De asemenea, acordul urmărește să reducă dependența americano-japoneză de China pentru astfel de materiale, solicitând colaborarea pentru combaterea „politicilor și practicilor de non-piață” ale altor țări din acest sector și privind efectuarea de analize ale investițiilor străine în lanțurile lor de aprovizionare cu minerale critice. (Foto: Buurserstraat386 | Dreamstime.com)