Un diplomat american de rang înalt a vizitat China săptămâna trecută, a confirmat marți Departamentul de Stat, semnalând o tentativă de reluare a dialogului între Statele Unite și China după ce călătoria lui Antony Blinken la Beijing a fost anulată brusc la începutul lunii februarie, potrivit AFP.

China și Rusia rămân apropiateFoto: Thissatan Kotirat / Alamy / Alamy / Profimedia

Rick Waters, care conduce „Casa Chinei”, care supervizează politica SUA față de gigantul asiatic în cadrul Departamentului de Stat, a vizitat Beijingul, precum și Hong Kong și Shanghai, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Vedant Patel.

El s-a întâlnit cu „omologii săi” și cu angajați americani, a precizat acesta, calificând-o drept o „vizită de lucru”.

Aceasta este prima vizită în China a unui oficial american de când călătoria secretarului de stat din februarie a fost anulată și amânată din cauza presupusului incident cu balonul spion chinezesc care a traversat teritoriul american.

De atunci, relațiile dintre Beijing și Washington au fost deosebit de tensionate, China acuzând Statele Unite și aliații săi occidentali de „îngrădire” a țării.

Cu toate acestea, Washingtonul și Beijingul nu au întrerupt orice dialog, iar Blinken s-a întâlnit cu omologul său chinez Wang Yi în marja conferinței de securitate de la Munchen, la jumătatea lunii februarie.