Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți, în urma unui nou atac armat în școli, că majoritatea americanilor consideră „ciudat” să dețină puști de asalt, arme de tip militar folosite în mod regulat în astfel de masacre, potrivit AFP.

Președintele american Joe BidenFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Majoritatea americanilor consideră că a deține puști de asalt este ciudat, că este o idee nebunească. Ei sunt împotrivă”, a declarat el reporterilor, ca răspuns la întrebările privind împușcăturile de luni din Nashville, în sudul Statelor Unite.

Atacatoare, având cu două puști de asalt și un pistol, a ucis trei copii de 9 ani și trei adulți într-o școală înainte de a fi împușcată mortal de poliție.

Joe Biden și-a exprimat consternarea față de lipsa de acțiune a Congresului în ceea ce privește puștile de asalt deținute legal, precum popularul AR-15, spunând că este neputincios să facă ceva în acest sens.

„Mi-am folosit întreaga autoritate executivă pentru a acționa eu însumi în privința armelor de foc. Congresul trebuie să acționeze”, a declarat el. „Nu pot face nimic altceva decât să implor Congresul să acționeze în mod responsabil”.

Democratul a reamintit că puștile de asalt au fost interzise în SUA timp de zece ani, între 1994 și 2004. Măsura a fost adoptată cu ajutorul senatorului de atunci Joe Biden de către administrația președintelui Bill Clinton.

„Ultima dată când am interzis puștile de asalt, violența a scăzut”, a spus el.

Statele Unite, unde crimele sunt regulate, au mai multe arme individuale decât oameni.

AR-15, care seamănă cu puștile folosite de soldații americani (pușcă semi-automată ușoară bazată pe sau similară cu designul Colt AR-15), sunt deosebit de căutate de entuziaști. Mai mult de 24 de milioane de astfel de arme erau în circulație în țară la jumătatea anului 2022, potrivit National Shooting Sports Foundation, o organizație de comerț cu arme de foc.