Guvernul interimar de la Sofia a acuzat marţi Rusia că s-ar afla în spatele unui val de alerte cu bombă în zeci de şcoli din mai multe oraşe din Bulgaria, care au fost evacuate luni şi marţi, conform EFE şi AFP.

Sofia, BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia
  • „Anchetatorii au ca pistă principală atacuri hibride legate de Rusia”, a declarat ministrul bulgar de Interne, Ivan Demerdzhiev.

Zeci de școli, evacuate pentru a doua zi consecutiv

Pentru a doua zi consecutiv, zeci de şcoli au fost evacuate marţi în Bulgaria după ce au primit e-mailuri cu ameninţări cu bombă. Este vorba despre școli din Sofia, Plevna, Sliven şi Burgas. O astfel de ameninţare a fost primită şi de Universitatea de Economie Naţională şi Mondială.

Demerdzhiev a dat asigurări că aceste ameninţări nu sunt reale şi că urmăresc doar să provoace teamă şi să atragă atenţia presei.

„Diferite ţări europene se confruntă în prezent cu acelaşi lucru. Versiunea dominantă este că acestea sunt atacuri hibride având legătură cu Rusia”, a declarat ministrul.

Sofia cere ajutorul serviciilor de informații din alte state

Bulgaria a cerut ajutorul serviciilor de informaţii din ţări partenere, în special SUA, în încercarea de a-i identifica pe autorii acestor ameninţări, a adăugat el.

Parchetul de la Sofia a indicat într-un comunicat că a deschis o anchetă pentru terorism.

Instituţii şcolare din capitala bulgară şi din alte oraşe din ţară au primit în ultimele zile e-mailuri aproape identice provenite de la o organizaţie numită Free Misantropic Unabomber Legion.

Într-un astfel de mesaj consultat de AFP, aceasta avertizează cu privire la o explozie iminentă de TNT (trinitrotoluen) diseminat în şcoli.

Ca măsură de precauţie, au fost dispuse evacuări, provocând panică în rândul părinţilor elevilor.

În total, 102 de astfel de alerte cu bombă au fost înregistrate în ultimele zile în Bulgaria.

Acest val de alerte cu bombă vine cu doar câteva zile înainte de alegerile generale de duminică din Bulgaria, unde secţiile de votare sunt adeseori amplasate în şcoli publice. Potrivit guvernului bulgar, doar în caz de pericol real ar fi necesară închiderea secţiilor de votare în ziua votului.

Ministrul de Interne a dat asigurări însă că „procesul electoral nu va fi perturbat”.

Bulgaria organizează duminică al cincilea scrutin legislativ în doi ani, pe fondul unui blocaj politic fără precedent în istoria democratică a acestei ţări, membră a NATO şi a Uniunii Europene. (Sursa: Agerpres)