Serviciul de informații britanic MI5 a crescut nivelul de alertă teroristă pentru Irlanda de Nord la „sever”, ceea ce înseamnă că un atac este foarte probabil, a anunțat marți guvernul britanic, citat de Reuters.

Sediul MI5Foto: LH Images / Alamy / Profimedia Images

Chris Heaton-Harris, ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, afirmă într-un comunicat remis presei că nivelul de alertă a fost sporit de la „substanțial” după ce mai mulți polițiști au fost atacați în ultima perioadă.

Un ofițer a fost rănit grav în afara serviciului după ce a fost împușcat luna trecută, un incident condamnat de guvernul Marii Britanii, dar și cel al Irlandei.

„Publicul ar trebui să rămână vigilent, să nu fie alarmat, și să continue să raporteze orice îngrijorări pe care le au Serviciului de Poliție al Irlandei de Nord”, afirmă Heaton-Harris.

Modificarea vine la aproximativ un an după ce serviciile britanice de informații diminuaseră nivelul de alertă pentru Irlanda de Nord la „substanțial” pentru prima oară în mai bine de un deceniu.

Ea vine de asemenea înainte de aniversarea a 25 de ani de la semnarea Acordului din Vinerea Mare, înțelegere care a pus în mare parte capăt la 3 decenii de violență care a zguduit Irlanda de Nord începând cu sfârșitul anilor 1960.

Președintele american Joe Biden a declarat mai devreme în cursul lunii martie că a acceptat o invitație a premierului britanic Rishi Sunak de a vizita Irlanda de Nord.

Fostul președinte Bill Clinton și soția sa Hillary Clinton, un fost secretar de stat american, sunt de asemenea așteptați la evenimentele legate de aniversare.