Flota rusă din Pacific a tras marți dimineață o pereche de rachete supersonice către o țintă simulată în apele din largul coastelor Japoniei, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Ministrul rus al Apărării, Serghei ȘoiguFoto: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia
  • „O echipă formată din două nave cu rachete a efectuat un atac comun cu rachete împotriva unui scut maritim care simula o navă de război inamică simulată.
  • Ținta a fost angajată cu succes la o distanță de 100 km printr-o lovitură directă de la două rachete de croazieră Moskit”, a precizat ministerul într-o postare pe Telegram.

Rachetele sunt capabile să distrugă o navă pe o rază de acțiune de până la 120 de kilometri, potrivit Reuters.

Manevra de marți vine după ce Rusia a efectuat exerciții la începutul acestei luni în Marea Japoniei, cunoscută și sub numele de Marea de Est, un submarin lovind o țintă terestră la peste 1.000 de kilometri distanță cu o rachetă de croazieră Kalibr - același tip de rachetă pe care Moscova o folosește în mod regulat în războiul său din Ucraina.

Rusia a trimis bombardiere strategice Tu-95MS în apropierea Japoniei

În urmă cu o săptămână, premierul japonez Fumio Kishida a făcut o vizită surpriză în Ucraina. În aceeași zi, două bombardiere strategice Tu-95MS, capabile să transporte arme nucleare, au survolat apele din largul coastelor japoneze timp de mai bine de șapte ore, în ceea ce Moscova a declarat că a fost un „zbor planificat".

Kishida s-a pronunțat anterior cu fermitate împotriva invaziei Rusiei în țara vecină, avertizând anul trecut că „Ucraina de astăzi poate fi Asia de Est mâine". Luna trecută, după ce a promis un ajutor suplimentar Ucrainei în ajunul primei aniversări a invaziei, Kishida a declarat: „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu este doar o chestiune europeană, ci o provocare la adresa regulilor și principiilor întregii comunități internaționale".

Japonia și Rusia sunt implicate într-o dispută teritorială care durează de zeci de ani. Japonia revendică insulele Kuril de sud, deținute de Rusia, pe care Tokyo le numește Teritoriile nordice, o dispută care datează de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele sovietice le-au confiscat de la Japonia.

La jumătatea lunii decembrie, guvernul japonez a anunțat o revizuire radicală a doctrinei sale de apărare, pentru a încerca în special să contracareze puterea militară chineză, percepută ca o provocare la adresa securităţii arhipelagului. În centrul noii sale „strategii de securitate naţională”, Japonia prevede dublarea bugetului anual de apărare de la aproximativ 1% din PIB la 2% până în 2027.

Citește și: