Ankara manifestă o schimbare fără precedent a atitudinii față de Grecia, după ce atât la nivel de președinte, cât și la nivelul Ministerului de Externe a transmis urări Greciei pentru Ziua Națională (25 martie), dată care marchează începutului Revoluției grecești împotriva Imperiului Otoman, relatează ziarul elen I Efimerida, citat de Rador.

Kyriakos Mitsotakis și Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit la IstanbulFoto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia

În scrisoare, președintele turc, pe lângă urări, a adresat mulțumiri guvernului și poporului grec pentru solidaritatea manifestată după cutremurele devastatoare care au lovit Turcia. „Sunt convins că relația și cooperarea dintre țările noastre se vor dezvolta pe mai departe odată cu eforturile noastre comune în perioada următoare. Profit de această ocazie pentru a-mi exprima încă o dată cele mai bune urări atât pentru sănătatea și bunăstarea dumneavoastră personală, cât și pentru sănătatea și bunăstarea poporului grec”, se arată în scrisoarea lui Recep Tayyip Erdogan către prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis.

Ziarul I Efimerida amintește că și ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, îi scrisese anterior o scrisoare similară omologului său, Nikos Dendias. „Sunt sigur că relațiile de bună vecinătate care există în prezent între Grecia și Turcia se vor consolida pe viitor. Suntem hotărâți să contribuim în continuare la dinamica pozitivă actuală care predomină în relațiile noastre”, se arată în scrisoarea lui Çavuşoğlu.

Ambasada Turciei la Atena a transmis, la rândul ei, un mesaj de felicitare pentru sărbătoarea din 25 martie, printr-o postare pe Twitter. În mesaj se afirmă: „Felicităm poporul și guvernul Republicii Elene de Ziua Națională”.

Cum evaluează Atena seria de mesaje prietenoase din partea Ankarei

Seria neașteptată de mesaje prietenoase din partea Ankarei față de Atena a fost analizată la principala emisiune de știri a postului de televiziune ANT1 de profesorul și specialistul în relații internaționale Konstantinos Filis, care a „tradus” ce ar putea semnala această schimbare bruscă de atitudine a țării vecine.

„Scrisorile Erdoğan-Çavuşoğlu au provocat surpriză în ceea ce privește simbolismul lor. Aș spune că reprezintă o schimbare totală din partea Turciei. Este suficient să privim înapoi la ziua similară din 2021, când s-au împlinit 200 de ani de la Revoluția Greacă. Atunci ne-au avertizat să nu provocăm prin evenimentele festive, iar în anul 2022 au legat anul 1821 de Catastrofa din Asia Mică, amenințându-ne că vom suferi ceea ce au suferit strămoșii noștri în 1822. Nu mai demult de decembrie anul trecut, în ziarele pro-guvernamentale (de la Ankara) au apărut relatări despre presupuse crime de război comise în Tripolitsa”, a spus Filis

„Toate acestea aparțin acum trecutului. Este evident că schimbarea de atitudine din partea Turciei semnalează, dacă nu altceva, o încercare de a transforma cutremurul devastator și reacția imediată (de ajutor) din partea Greciei într-un catalizator nu numai pentru detensionarea relațiilor, ci și pentru crearea condițiilor necesare pentru începutul unui dialog. Nu avem de ce să nu fim receptivi, cum de altfel a spus și domnul Dendias, întrucât în ​​ultimă instanță Ankara este cea care dă înapoi de la retorica extremă și agresivă din ultimele luni și tocmai ea a fost cea care a menținut tensiunea”, a adăugat Konstantinos Filis.

În orice caz, scrisorile de felicitare adresate de Turcia confirmă că relațiile greco-turce au trecut deocamdată într-o nouă etapă, iar surse guvernamentale de la Atena transmit că partea greacă înregistrează aceste semnale ca fiind pozitive.