Milioane de oameni care fac naveta la serviciu trebuie să se aştepte luni la o paralizare a transporturilor în Germania. Atât traficul feroviar, cel cu mijloacele de transport în comun, cât şi aeroporturile vor fi în mare parte în grevă la nivel federal, au anunţat atât sindicatul prestatorilor de servicii, Verdi, cât şi sindicatul căilor ferate şi transporturilor EVG, conform Deutsche Welle.

Aeroportul din MunchenFoto: Peter Kneffel / DPA / Profimedia

Conflictul tarifar de la căile ferate Deutsche Bahn şi din serviciile publice riscă să se transforme în cea mai mare grevă care a avut loc în Germania în ultimii ani, notează DW.

Greva va paraliza transportul feroviar, aproape toate aeroporturile, căile navigabile, porturile germane şi serviciile de autostradă.

Traficul feroviar, suspendat în totalitate

Compania feroviară germană Deutsche Bahn a anunţat că din cauza grevei de avertisment se vede nevoită să suspende luni în totalitate traficul feroviar pe distanţe lungi, fiindcă nu există posibilitatea organizării unui plan de avarie.

„Nu ajută la nimic să efectuăm o legătură pe distanţe scurte cu un tren Intercity sau ICE fiindcă avem la dispoziţie un conductor de tren, pentru ca trenul să rămână apoi blocat cine ştie pe unde, deoarece impiegaţii sunt în grevă”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al concernului la Berlin.

De aceea, e mai bine ca trenurile să rămână luni în depouri, a adăugat el.

„Pentru o astfel de zi nu este posibil să întocmim un mers al trenurilor alternativ, fiindcă sunt chemate la grevă foarte multe grupe profesionale”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al Deutsche Bahn.

Şi în traficul feroviar regional şi urban „trenurile nu vor circula decât prin excepţie”, a comunicat compania.

Lupta pentru majorarea salariilor va afecta și mare parte din aeroporturi.

Verdi poartă aceste negocieri în numele a aproximativ 2,5 milioane de angajaţi ai serviciilor publice, inclusiv angajaţi ai transportului în comun şi ai aeroporturilor. Sindicatul cere majorarea salariilor cu 10,5%, minimum cu 500 de euro lunar. EVG negociază la rândul său cu patronatul în numele a 230.000 de angajaţi în cadrul a 50 de companii feroviare şi firme de transport în comun, şi insistă asupra creşterii cu 12% a salariilor, minimum cu 650 de euro în plus pe lună.

Ofertele făcute de Deutsche Bahn şi de ceilalţi angajatori se rezumă la o creştere cu cinci procente a salariilor şi de plăţi unice de maximum 2500 de euro. Partenerii sociali se acuză reciproc de eşuarea negocierilor salariale desfăşurate în lunile februarie şi martie, mai scrie DW, care citeaza DPA și AFP.