​Jurnalista rusă Marina Ovsianikova, devenită celebră după ce a protestat în direct la televiziune împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina, spune că fiul ei o numește „trădătoare” pentru acțiunile sale, adăugând că s-ar putea să nu se mai poată întoarce niciodată în Rusia, conform The Guardian.

Marina OvsiannikovaFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Marina Ovsianikova a devenit celebră în toată lumea în martie 2022, când în timpul jurnalului de ştiri în direct de la Pervîi Canal a afişat în faţa camerelor video din studio o pancartă pe care era scris „Stop războiului” şi „Sunteţi minţiţi”. Pentru acest gest a fost reținută și a primit o amendă, după care a părăsit țara pentru a lucra la Die Welt.

În iulie, ea s-a întors în Rusia pentru a putea păstra custodia copiilor săi minori, custodie pe care și-o dispută cu fostul său soț. Ea a continuat să critice Kremlinul, înainte de a fi reținută și inculpată pentru „difuzare de informații false” despre armată. Astfel, în august, ea a primit o condamnare la două luni de arest la domiciliu în urma unui protest din iulie, când a stat pe digul unui râu vizavi de Kremlin şi a afişat un poster pe care era scris că preşedintele Vladimir Putin este un criminal, iar soldaţii săi sunt fascişti. Ea riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de acuzaţia că răspândeşte ştiri false despre forţele armate ale Rusiei.

„Fiul meu încă mă numește trădătoare”

Jurnalista a declarat pentru BBC că la scurt timp după ce a părăsit Rusia fiul ei i-a reproșat că decizia de a protesta a ruinat viața familiei.

  • „Fiul meu încă îmi spune că sunt trădătoare, că am trădat familia, că am trădat țara.
  • Pot spune că pentru milioane de familii este aceeași situație - războiul distruge multe familii.
  • Și este o adevărată catastrofă pentru că rușii au fost distruși de Putin, nu doar fizic, prin trimiterea lor la război, ci și psihologic.
  • Rusia este acum într-o profundă depresie, există o apatie peste tot și milioane de oameni pur și simplu nu știu ce ne rezervă viitorul”, a mai spus jurnalista pentru BBC.

Întrebată dacă crede că ar fi vreodată sigur să se întoarcă în Rusia, ea a răspuns că nu se poate întoarce acum, dar că își „vede viitorul” cu Rusia: „Fiul meu este acolo, familia mea este acolo, mama mea este acolo și nu vor să plece din țară. Nu sunt indiferentă față de viitorul acestei țări și voi lupta pentru viitorul ei chiar și din afara Rusiei”.