Şeful poliţiei columbiene, cunoscut pentru declaraţiile provocatoare, a declarat că a recurs, alături de alţi poliţişti, la exorcizare şi rugăciuni în lupta împotriva criminalităţii şi a celor mai puternici reprezentanţi ai acesteia precum Pablo Escobar, relatează AFP și News.ro.

Generalul Henry Sanabria, șeful poliţiei columbieneFoto: Long Visual Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Din biroul său plin cu crucifixe, efigii ale Fecioarei Maria şi alte simboluri catolice, generalul Henry Sanabria a asigurat că aceste practici religioase au ajutat poliţia pe parcursul a peste 50 de ani de conflict armat.

El a amintit în special de operaţiunile în care au fost ucişi baronul cocainei Pablo Escobar (1993), liderul militar al FARC poreclit „Mono Jojoy” (2010) şi liderul de gherilă Alfonso Cano (2011). „Existenţa diavolului este sigură. Am văzut, am simţit”, a spus Henry Sanabria, într-un interviu acordat revistei Semana, făcându-şi semnul crucii la fiecare pomenire a demonului.

El a susţinut că infractorii s-au folosit de„vrăjitorie” şi a povestit mai multe întâmplări, inclusiv una despre un ofiţer care ar fi „tras în timp ce se ruga” şi a ucis astfel unul dintre aceşti presupuşi „vrăjitori”.

Declaraţiile sale cu citate Biblie au aprins reţelele sociale din Columbia, ţară cu tradiţie catolică.

Actualul preşedinte columbian Gustavo Petro a reacţionat din Republica Dominicană, unde participă la Summitul Ibero-American. „Cunoaştem convingerile generalului, dar încercăm să ne asigurăm că acele convingeri nu afectează regulile. Cred că le-a respectat, din câte ştim”, a spus el.

Henry Sanabria s-a poziţionat şi împotriva avortului, legal în Columbia până în a 24-a săptămână de sarcină, şi a folosirii prezervativelor, o „metodă avortivă”, potrivit acestuia.

Alte declaraţii ale sale au stârnit controverse: el a numit Halloween-ul o sărbătoare „satanică” în octombrie şi a scris un tweet considerat misogin despre Ziua Femeii pe 8 martie. „Farmecul unei femei îl face pe soţul ei fericit şi, dacă este rezonabilă, îl face să reziste. O femeie discretă este un dar de la Dumnezeu”, a spus el.