Libanul s-a trezit duminică dimineață cu două fusuri orare, pe fondul unei dispute tot mai aprinse între autoritățile politice și religioase în legătură cu decizia de a prelungi ora de iarnă cu o lună, transmite Reuters.

Libanezii nu mai știu exact pe ce fus orar suntFoto: DreamsTime / Loeskieboom

Premierul interimar Najib Mikati a emis joi o decizie de a da ceasurile înainte cu o oră pe 20 aprilie, în loc să intre în ora de vară în ultimul weekend din martie, așa cum se întâmplă de obicei în Liban, Europa și alte regiuni.

Deși nu a fost oferit niciun motiv pentru această decizie, ea a fost considerată ca o încercare de a obține „puncte” în rândul musulmanilor, permițându-le celor care postesc în timpul lunii sfinte a Ramadanului să își întrerupă postul cu o oră mai devreme, în jurul orei 18.00 în loc de 19.00.

Catolicii nu respectă decizia, musulmanii rămân la ora de iarnă

Dar influenta Biserică Maronită din Liban a anunțat sâmbătă că nu va respecta decizia, calificând-o drept „surprinzătoare" și spunând că nu au existat consultări cu alți factori implicați și nici nu au fost luate în considerare standardele internaționale.

Aceasta a precizat că va da ceasurile înainte sâmbătă noapte. Alte organizații, partide și școli creștine au anunțat intenții similare.

Între timp, instituțiile și partidele musulmane păreau pregătite să rămână la ora de iarnă, adâncind diviziunile într-o țară care a fost martoră la un război civil între facțiunile creștine și musulmane în perioada 1975-1990 și unde locurile în parlament sunt alocate în funcție de confesiunea religioasă.

Compania aeriană din Liban va funcționa pe două fusuri orare

Companiile și organizațiile media, inclusiv două dintre principalele canale de știri din Liban, LBCI și MTV, au anunțat că vor intra și ele în ora de vară sâmbătă seara, în timp ce apelurile la nesupunere au luat amploare.

LBCI a transmis printr-un comunicat că nu se va supune deciziei lui Mikati, deoarece aceasta i-ar fi afectat activitatea, adăugând: „Libanul nu este o insulă".

Alții au încercat să se adapteze. Transportatorul național libanez Middle East Airlines a declarat că ceasurile sale și alte dispozitive vor rămâne la ora de iarnă, în conformitate cu decizia lui Mikati, dar își va ajusta orele de zbor pentru a se alinia la orarele internaționale.

Duminică, duopolul de stat al telecomunicațiilor a trimis mesaje clienților în care îi sfătuia să seteze manual ora pe dispozitivele lor, în cazul în care ceasurile au mers automat înainte.

Un haos reprezentativ pentru decenii de guvernare eșuată

Mulți au spus că incertitudinea și potențialul haos sunt reprezentative pentru decenii de guvernare eșuată a liderilor care au condus Libanul într-o criză financiară în 2019 despre care Banca Mondială a spus că a fost „orchestrată" de elite.

Mikati, un musulman sunnit, a anunțat decizia după o întâlnire joi cu președintele parlamentului șiit, Nabih Berri, care a insistat în mod repetat asupra schimbării, potrivit unei înregistrări video a întâlnirii publicate de publicația libaneză Megaphone.

„În loc să fie ora 7:00, să rămână ora 6:00 de acum până la sfârșitul Ramadanului", a spus Berri, potrivit clipului. Se vede cum Mikati îi răspunde că schimbarea nu este posibilă deoarece ar cauza „probleme", inclusiv la programarea zborurilor.

„Nu putem. Nu mai putem face acest lucru, este dificil", a spus el. Dar, mai târziu în aceeași zi, Mikati a emis decizia de a rămâne la ora de iarnă. Biroul său a declarat sâmbătă seara că decizia a fost o „procedură pur administrativă" căreia i s-a dat "o conotație sectară odioasă".

Unii utilizatori de Twitter au distribuit o înregistrare veche a celebrului compozitor și muzician libanez Ziad Rahbani vorbind despre ora de vară.

„În fiecare an, voi dați ceasul înainte cu o oră și ne țineți înapoi cu 10 ani", spune el, referindu-se la politicienii libanezi. „Ar trebui să fiți atenți și la ani, nu doar la oră", a adăugat el.

(foto articol: ©Loeskieboom|Dreamstime.com)