Bilanțul atacurilor aeriene americane asupra unităților pro-iraniene din estul Siriei a crescut la 19 combatanți morți, a anunțat sâmbătă o organizație siriană de monitorizare a războiului, aceasta fiind una dintre cele mai sângeroase confruntări dintre SUA și forțele aliate cu Iranul din ultimii ani, potrivit Reuters

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

SUA au efectuat lovituri în estul Siriei ca răspuns la un atac cu dronă joi, care s-a soldat cu moartea unui contractor american și rănirea altuia, plus a cinci soldați americani. Washingtonul a afirmat că atacul a fost de origine iraniană.

Loviturile de represalii ale SUA asupra a ceea ce a spus că ar fi instalații din Siria folosite de grupuri afiliate Corpului Gardienilor Revoluției din Iran s-au soldat în total cu 19 morți, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizație cu sediul în Marea Britanie.

Observatorul a afirmat că raidurile aeriene au ucis trei soldați sirieni, 11 luptători sirieni din milițiile pro-guvernamentale și cinci luptători străini. Șeful OSDO, Rami Abdel Rahman, a spus că nu știe naționalitățile străinilor.

Președintele Joe Biden a avertizat vineri Iranul că Statele Unite vor „acționa în forță" pentru a-i proteja pe americani.

Iranul a fost unul dintre principalii susținători ai președintelui Bashar al-Assad în timpul celor 12 ani de conflict din Siria.

Milițiile apropiate Iranului, inclusiv grupul libanez Hezbollah și grupările irakiene pro-Teheran, dețin controlul în zone întinse din estul, sudul și nordul Siriei și în suburbiile din jurul capitalei.

Prezența iraniană tot mai mare din Siria a atras atacuri aeriene israeliene regulate, dar raidurile aeriene americane sunt mai rare.