Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a propus sâmbătă interzicerea în Rusia a activităţilor Curţii Penale Internaţionale (CPI) - care a emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin - și pedepsirea celor care oferă asistență acestei instituții, conform Reuters.

Viaceslav VolodinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Volodin, un aliat al lui Putin, susține că legislația rusă ar trebui modificată pentru a interzice orice activitate a CPI în Rusia și pentru a pedepsi pe oricine oferă „asistență și sprijin” Curții Penale Internaționale.

„Este necesar să elaborăm amendamente în legislație care să interzică orice activitate a CPI pe teritoriul țării noastre”, a scris Volodin pe Telegram, conform Reuters.

Amintim că în 17 martie Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, acuzându-l de crime de război prin deportarea ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

Decizia obligă cele 123 de state membre ale curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei şi fost preşedinte al ţării, Dmitri Medvedev, a avertizat joi că eventuala arestare a lui Putin în baza mandatului CPI va echivala cu o declaraţie de război împotriva Rusiei.