​Rodolphe Jaar, un cetăţean haitiano-chilian, a pledat vinovat vineri, la Miami, de "sprijin material" pentru comandoul care l-a asasinat pe preşedintele haitian Jovenel Moise la reşedinţa sa în 2021, potrivit documentelor judiciare, transmite AFP.

Soldat in fata resedintei presedintelui haitian Jovenel MoiseFoto: Tcharly Coutin / Xinhua News / Profimedia

Jaar, 50 de ani, a recunoscut că a oferit "sprijin material şi resurse", ştiind că acesta va fi folosit pentru a-l răpi şi ucide liderul ţării sărace din Caraibe, conform pledoariei sale.

El este primul care îşi recunoaşte vinovăţia dintre cele 11 persoane închise în SUA şi acuzate că, din Miami, statul Florida, au planificat asasinatul.

Jovenel Moise a fost ucis în iulie 2021 de un comando de mercenari columbieni în reşedinţa sa privată din Port-au-Prince, fără să intervină gărzile de corp.

Potrivit acuzării, Rodolphe Jaar i-a cazat şi i-a înarmat pe membrii echipei de comando.

El a fost prezentat în ianuarie 2022 unui tribunal din Miami, după arestarea sa în Republica Dominicană.

Procurorul din Florida, Markenzy Lapointe, a anunţat, într-o conferinţă de presă la Miami, pe 15 februarie, arestarea altor patru suspecţi, printre care venezueleanul Antonio Intriago şi columbianul Arcangel Pretel Ortiz.

Ancheta americană a relevat că aceşti doi bărbaţi, în fruntea companiei de securitate CTU din Miami, au plănuit să-l răpească pe Jovenel Moise pentru a-l înlocui cu un americano-haitian, Christian Sanon. (Agerpres)