Un cetățean rus care a încercat să se infiltreze la Curtea Penală Internațională vara trecută a fost acuzat vineri de spionaj în Statele Unite, unde este acuzat că a trăit sub o identitate falsă timp de doi ani, potrivit AFP.

Curtea Penala Internationala de la HagaFoto: Sjoerd van der Hucht / Alamy / Profimedia Images

Serghei Cherkassov, în vârstă de 37 de ani, „a lucrat ca agent ilegal al serviciilor secrete rusești sub pseudonimul brazilian Victor Muller Ferreira”, potrivit unui comunicat al procurorului federal din Washington.

Potrivit actului de acuzare, el a început să opereze sub această identitate în Brazilia în 2010 și și-a construit o „legendă” cu o mătușă fictivă, o mamă decedată și puțini prieteni.

Cinci ani mai târziu, el a aplicat la o universitate din Washington sub acest nume. După ce a fost acceptat la această instituție a intrat în Statele Unite în 2018 cu o viză de student.

Până în 2020, el a trăit sub această acoperire, studiind relații internaționale, în timp ce strângea „informații despre americani pe care le transmitea serviciilor rusești”, potrivit serviciilor procurorului Matthew Graves.

După ce a părăsit SUA în mai 2020, a continuat să se folosească de contactele sale academice pentru a obține informații despre politica externă americană, au adăugat ei.

În aprilie 2022, Cherkassov a încercat să se alăture, în calitate de stagiar, Curții Penale Internaționale (CPI), care are sediul la Haga, în Olanda, și care anchetează acuzațiile de crime de război din Ucraina împotriva Rusiei.

Serviciile secrete olandeze l-au descoperit și i-au refuzat intrarea în Olanda. A fost trimis înapoi în Brazilia, unde a fost arestat pentru fraudă și condamnat în iulie la 15 ani de închisoare.

Potrivit unor documente judiciare, Moscova a cerut extrădarea sa, acuzându-l de trafic de droguri datând din 2011 și 2013.