Guvernatorul democrat al statului Kentucky a respins vineri prin veto un proiect de lege republican care prevedea interzicerea accesului tinerilor transsexuali la asistență medicală pentru afirmarea sexului și restricționarea toaletelor publice pe care le folosesc, contrazicând o mișcare națională condusă de republicani, potrivit Reuters.

Guvernatorul Andy BeshearFoto: Timothy D. Easley / AP / Profimedia

Guvernatorul Andy Beshear, care candidează în noiembrie pentru un al doilea mandat în Kentucky, un stat dominat de republicani, a declarat că proiectul de lege ar duce la creșterea numărului de sinucideri în rândul tinerilor și ar permite o interferență excesivă a guvernului în deciziile personale privind asistența medicală.

Susținătorii proiectului de lege au declarat că încearcă să protejeze copiii de a fi supuși unor tratamente de afirmare a sexului pe care le-ar regreta mai târziu în viață.

Proiectul de lege din Kentucky le-ar permite profesorilor să refuze să se refere la elevii transsexuali prin pronumele alese de aceștia, ar interzice operațiile de schimbare de sex pentru minori, ar opri utilizarea blocantelor pentru pubertate și ar interzice serviciile spitalicești de „afirmare” a sexului.

Proiectul de lege a trecut cu ușurință de legislativul condus de republicani din Kentucky, iar legislatorii ar putea vota săptămâna viitoare pentru a anula veto-ul lui Beshear.

Proiectul de lege face parte din strategia republicană la nivel național față de comunitatea LGBTQ, cu măsuri care includ interzicerea discuțiilor despre identitatea de gen în școli, reprimarea spectacolelor de travestiți și blocarea participării transsexualilor în sport.

În cursul săptămânii trecute, Iowa și Georgia au adoptat proiecte de lege care interzic îngrijirea minorilor transsexuali pentru afirmarea sexului și care îi împiedică pe elevii trans să folosească toaletele școlare care corespund identității lor de gen.

În Kentucky, Beshear a afirmat într-o declarație că proiectul de lege îi va transforma pe profesori în "investigatori" care își bagă nasul în viața elevilor. Uniunea Americană pentru Libertăți Civile din Kentucky a declarat că va contesta legislația în instanță dacă aceasta va deveni lege.