Ministerul rus al Apărării a susținut vineri că utilizarea obuzelor cu uraniu sărăcit în Ucraina ar dăuna trupelor ucrainene, populației în general și ar afecta negativ sectorul agricol al țării, relatează agenția de presă Interfax. Afirmația vine după mai multe reacții furioase ale Moscovei la faptul că britanicii vor livra astfel de proiectile Kievului, inclusiv Vladimir Putin afirmând că Rusia va fi „nevoită să reacționeze”.

Clădirea ministerului rus al apărăriiFoto: Dreamstime / Vladimir Zhupanenko

Kremlinul pare, însă, că a uitat că la sfârșitul anului 2018 a anunțat că își dota unele tancuri cu obuze cu uraniu sărăcit, iar atunci TASS ținea să sublinieze că aceste proiectile nu încalcă niciun tratat internațional.

Agenția rusă scria atunci că Ministerul Apărării a anunțat că tancul T-80BV a fost modernizat pentru a avea capacitatea de a trage cu proiectile cu uraniu sărăcit și că obuzele Svineț-2 pot străpunge 800-830 mm de blindaj de la doi kilometri distanță.

Reacții furioase pe tema obuzelor cu uraniu sărăcit

La începutul acestei săptămâni, un secretar de stat din ministerul apărării de la Londra a anunțat că Marea Britanie va trimite Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit, pentru a fi folosite de escadronul de tancuri moderne donat de armata britanică.

De la Moscova au venit mai multe reacții furioase la acest anunț.

Vladimir Putin a declarat că Rusia ar fi „forțată să reacționeze” dacă Marea Britanie ar trimite în Ucraina obuze fabricate cu uraniu sărăcit. El a acuzat Occidentul că a desfășurat arme cu o „componentă nucleară”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că trimiterea de muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina ar însemna că Marea Britanie este „gata să încalce dreptul umanitar internațional ca în 1999 în Iugoslavia”. „Nu există nicio îndoială că acest lucru se va termina prost pentru Londra”, a adăugat Lavrov.

Purtătoarea sa de cuvânt a făcut declarații similare: „Aceste obuze nu numai că ucid, dar contaminează mediul şi provoacă cancer la oamenii care trăiesc în regiune. Este naiv să credem că doar cei împotriva cărora vor fi folosite toate aceste muniţii vor deveni victime. În Iugoslavia, soldaţii NATO, în special italienii, au fost primii care au avut de suferit”.

„Nu are de-a face nimic cu armele nucleare”

Uraniul sărăcit „este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele nucleare”, a transmis Ministerul Apărării de la Londra. „Armata britanică a folosit uraniu sărăcit în proiectilele sale de perforare a blindajului timp de decenii”, a precizat acesta într-un comunicat comunicatul.

„Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze. Cercetări independente efectuate de oameni de știință de la grupuri precum Royal Society au evaluat că orice impact asupra sănătății personale și a mediului în urma utilizării munițiilor cu uraniu sărăcit este probabil să fie scăzut”, a subliniat Ministerul Apărării britanic.

Fostul comandant de tancuri al armatei britanice - și expert în arme chimice - colonelul Hamish de Breton-Gordon, a declarat că comentariile lui Putin reprezintă „dezinformare clasică”. El a spus că munițiile cu uraniu sărăcit folosite de tancurile Challenger 2 conțin doar urme de uraniu.

El a adăugat că este „ridicol” să se sugereze că proiectilele cu uraniu sărăcit sunt în vreun fel legate de armele nucleare, care folosesc uraniu îmbogățit.

(foto articol: © Vladimir Zhupanenko | Dreamstime.com)