Danemarca a invitat consorțiul Nord Stream (unde acționar majoritar este Gazprom) să participe la recuperarea, din adâncul Mării Baltice, a unui obiect cilindric observat în apropierea gazoductului sabotat Nord Stream 2, descris drept suspect de președintele rus Vladimir Putin, transmite AFP.

Obiectul suspect de lângă conducta Nord StreamFoto: Departamentul Danez al Energiei / ens.dk

„Agenția pentru Energie a propus companiei proprietar, Nord Stream 2, să participe la operațiunea de recuperare", a precizat sursa citată într-un comunicat, la șase luni de la dramatica operațiune de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream 1 și 2.

  • UPDATE 14:29 Operatorul Nord Stream 2 AG a acceptat vineri invitația Agenției daneze pentru energie, transmite Reuters. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că invitația daneză este un semn pozitiv. „Este extrem de important să determinăm ce fel de obiect este, dacă are legătură cu acest act terorist - se pare că are - și să continuăm această investigație. Iar această investigație trebuie să fie transparentă", a adăugat Peskov.

Obiectul, calificat drept suspect de Vladimir Putin

Descoperirea acestui obiect, reperat de Gazprom, a fost dezvăluită chiar de Vladimir Putin în urmă cu două săptămâni, președintele rus menționând un posibil rol în sabotaj.

„Specialiștii cred că ar putea fi vorba de o antenă pentru a primi un semnal de activare a unui dispozitiv exploziv, care a putut fi plasat în această (parte) a conductei", a declarat șeful statului rus la postul de televiziune Russia 24.

Agenția daneză pentru energie a spus că obiectul, nu a fost identificat, dar care nu prezintă un risc de securitate și urmează să fie recuperat cu ajutorul armatei daneze.

Ce spune un expert despre cilindrul de pe fundul mării

Agenția a publicat o fotografie a obiectului, despre care a spus că are 40 cm înălțime și 10 cm în diametru. „Este posibil ca obiectul să fie o geamandură fumigenă maritimă. Acest lucru va fi investigat în continuare", a scris agenția.

Analistul independent Oliver Alexander consideră ipoteza foarte credibilă, el amintind, într-o serie de postări pe Twitter, că mai multe astfel de dispozitive au fost aduse de valuri la mal în ultimii ani.

Potrivit acestuia, foarte probabil este vorba de un dispozitiv de marcare a unei locații maritime, cel mai probabil modelul MK58, sau posibil, modelul SC58.

Nu știm nici acum cine a sabotat Nord Stream

La aproape șase luni de la exploziile care au lovit gazoductele Nord Stream 1 și 2, responsabilitatea atacului subacvatic rămâne un mister, în pofida unor anchete penale în țările din jur (Germania, Suedia și Danemarca).

La începutul lunii martie, Germania a anunțat că investighează o ambarcațiune suspectată că ar fi adus explozibilii acolo, fără a putea trage încă vreo concluzie cu privire la identitatea autorilor.

Un „grup pro-ucrainean" s-ar afla în spatele sabotajului, a scris New York Times la începutul lunii martie, pe baza unor informații consultate de serviciile secrete americane, dar fără implicarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Vladimir Putin a declarat că exploziile au fost efectuate la „nivel de stat”, spunând că este o „prostie totală” ideea ca un grup autonom pro-Ucrainea să fie responsabil pentru acestea.

La mijlocul lunii martie, Rusia s-a plâns la ONU că nu este ținută la curent cu evoluția anchetei privind exploziile de la Nord Stream.

Nord Stream 1 și Nord Stream 2, fiecare formată din două conducte, au fost construite de Gazprom, controlată de statul rus, pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an către Germania pe sub Marea Baltică.