Cardinalul Gerhard Ludwig Müller, un fost prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, l-a îndemnat pe papa Francisc să ia măsuri disciplinare împotriva episcopilor germani care susțin căsătoriile între persoane de același sex și au viziuni „eretice”, relatează Reuters.

Cardinalul Ludwig MullerFoto: Pierpaolo Scavuzzo / Avalon Editorial / Profimedia Images

Comentariile sale vin în contextul în care Biserica Catolică Germană discută despre mai multe posibile reforme, printre care și unele care vizează pozițiile față de homosexualitate, femei-preoți și celibatul preoților într-o serie de conferințe despre doctrină începute în 2019 și care urmează să se încheie anul acesta.

Cardinalul Müller a declarat într-un interviu publicat vineri de ziarului italian La Repubblica că unii dintre episcopii care iau parte la aceste conferințe reunite sub denumirea „Der Synodale Weg” au aprobat „texte eretice” și ar trebui judecați în conformitate cu dreptul canonic.

„Papa are responsabilitatea de a cere explicații, de a corecta sau - în cazuri extreme - concedia episcopi din cauza unor probleme legate de doctrină”, a afirmat el.

Cardinalul, la rândul său un prelat german, afirmă că binecuvântarea uniunii dintre cupluri de același sex de către preoți „contravine direct credinței catolice”.

„Binecuvântarea cuplurilor homosexuale este o blasfemie”, a subliniat el.

În luna noiembrie, după discuții cu mai mulți oficiali de la Vatican și chiar papa Francisc, conducătorul Conferinței Episcopilor Germani a declarat că dezbaterea asupra reformelor începută în urmă cu 4 ani nu poate fi suprimată.

Vorbind despre binecuvântarea căsătoriilor între persoane de același sex, episcopul Georg Baetzing a spus de asemenea că „nu voi nega binecuvântarea lui Dumnezeu celor care o caută și sunt într-o relație dedicată”.

Discuții despre reînnoire în interiorul Bisericii Catolice

În luna iulie Vaticanul a încercat să pună frână mișcării „Der Synodale Weg”, afirmând că aceasta riscă să provoace o schismă în rândul bisericii.

Biserica Catolică învață că preoții ar trebui să practice celibatul, că femeile nu pot fi preoți deoarece Iisus a ales doar bărbați ca apostoli ai săi și că actele homosexuale sunt păcate, chiar dacă atracția față de persoane de același sex nu este.

Însă papa Francisc însuși a declarat în luna martie a acestui an că îşi poate imagina în principiu abolirea celibatului pentru preoţi, un lucru de neimaginat pentru aripa conservatoare din sânul Bisericii Catolice, din care face parte și cardinalul Müller.

Săptămâna aceasta suveranul pontif a declarat de asemenea că o biserică care nu se reînnoiește este ca o piesă de muzeu.

„Acest lucru presupune și capacitatea de a schimba modalitățile de a înțelege, evitând să ne refugiem în zone protejate de logică sau de 'aşa s-a făcut mereu'. Sunt refugii care îmbolnăvesc Biserica. Biserica trebuie să meargă înainte, trebuie să crească continuu, astfel încât să rămână tânără”, a subliniat el în timpul catehezei audienţei de miercuri.

Cardinalul Ludwig Müller, în vârstă de 75 de ani, a fost numit prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței de către papa Benedict al XVI-lea în 2012 și a rămas în această funcție până în 2017.