Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat joi seară să „pună capăt divizării în rândul poporului”, după aproape trei luni de manifestații masive împotriva proiectului de lege privind reforma justiției, examinat în prezent în parlament, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: RONEN ZVULUN / UPI / Profimedia

El a declarat că este hotărât să ducă mai departe reforma, dar că va face tot posibilul pentru a „ajunge la o soluție” acceptabilă atât pentru susținătorii, cât și pentru criticii proiectului de lege.

„Nu putem permite ca o dispută, oricât de acută ar fi, să pună în pericol viitorul nostru comun (...) Oponenții reformei nu sunt trădători, susținătorii nu sunt fasciști”, a spus el, referindu-se la invectiva preferată a fiecărei tabere împotriva celeilalte.

„Voi face totul, totul, pentru a calma spiritele și pentru a pune capăt divizării în rândul poporului”, a mai spus el.

El însuși i-a calificat în mod repetat pe manifestanți drept susținători ai „anarhiei” în ultimele săptămâni.

Reforma are ca scop creșterea puterii oficialilor aleși asupra celei a sistemului judiciar. Potrivit criticilor săi, ea pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.

Netanyahu și aliații săi de extremă dreapta și ultraortodocși consideră că reforma este necesară pentru a restabili un echilibru de putere între reprezentanții aleși și Curtea Supremă, pe care o consideră politizată.